CUM SCURTEAZĂ ZILELE FUMATUL, ALCOOLUL ŞI DROGURILE?

Credeţi că o singură ţigară nu dăunează? “De fapt o ţigară răpeşte aproape 14 minute din viaţa fumătorului”, scrie The Daily Mail, cu referire la postările savanţilor plasate pe noul portal Treatment4addiction. Aceştia au calculat în ce măsură îşi scurtează viaţa fumătorii, alcoolicii şi narcomanii în funcţie de fiecare doză luată.

De pildă, conform portalului, cite 20 de ţigări fumate cu regularitate în fiecare zi scurtează viaţa omului cu zece ani. Alcoolicul se lipseşte de 23 de ani din viaţă, iar dependentul de cocaină – de 34 de ani. Calculele se bazează pe statistica oficială, inclusiv datele instituţiilor de resort din SUA şi Marea Britanie.

Managerul proiectului Jake Tri a explicat că metodica oferă cifre probabile, nu exacte. “Există prea mulţi factori ca să putem calcula cu maximă precizie cît timp pierdem din cauza unei ţigări fumate sau a unei doze de alcool. Însă metodica oferă prognoze destul de precise pentru consumatorii cronici care folosesc sistematic un anumit fel de substanţă dăunătoare.

The Daily Mail prezintă şi un grafic de pe portalul amintit.

Astfel, în cazul consumării cu regularitate:

-o ţigară ia 13,8 minute din viaţă;

-o doză de cocaină – 5,1 ore;

-o porţie de alcool – 6,6 ore;

-o doză de metamfetamină – 11,1 ore;

-o doză de metadon – 12,6 ore;

-o doză de heroină – 68,4 ore.

Dacă vom calcula în doze zilnice statistice, atunci în fiecare zi:

-fumătorul îşi scurtează viaţa cu 4,6 ore;

-alcoolicul – cu 14,1 ore;

-cocainistul – cu 33,7 ore;

-persoanele care consumă metadon – cu 50,4 ore;

-metamfetamină – cu 58,8 ore;

-heroină – cu 68,4 ore.

Site-ul Treatment4addiction examinează mai multe cazuri ale fumătorilor, alcoolicilor şi narcomanilor.

Astfel, un fumător tipic începe să fumeze cu regularitate la vîrsta de 17,8 ani. Fumînd 20 de ţigări pe zi, el moare la 68,7 ani, dintre care 50,9 de ani a fumat. Fumatul i-a scurtat viaţa cu zece ani – adică cu 13%.

Un alcoolic tipic începe să bea sistematic la 16 ani şi ia în fiecare zi în medie 2,14 porţii. Moare la 55,6 ani. Astfel, alcoolul îi răpeşte 29% din viaţă.

O persoană care consumă sistematic cocaină începe să folosească drogul de la 20 de ani şi moare la 44,5 ani. Pierde 44% din viaţă (41,9 ani).

Sursă: The Daily Mail