CUM SĂ-ŢI BAŢI CORECT NEVASTA

Cleric musulman: "Putem să folosim şi o rangă"

„Allah a onorat femeia prin impunerea pedepsei cu bătaia, pusă în practică de soţ”, susţine clericul musulman Sa'd Arafat din Egipt, într-un interviu acordat postului Memri TV. Sa'd Arafat din Egipt a prezentat regulile care trebuie respectate de un bărbat musulman atunci cînd îşi bate soţia. Musulmanul atrage atenţia că bătaia este permisă doar atunci cînd soţia refuză să întreţină relaţii sexuale cu bărbatul ei şi că loviturile nu trebuie aplicate niciodată în zona feţei. Mai mult de atît, în timp ce-şi bate partenera de viaţă, un bărbat musulman nu are voie să o înjure.

Televiziunea musulmană a iscat din nou discuţii aprinse în comunitate, după ce postul TV Al-Nas a reluat o problemă mai veche a comunităţii musulmane, şi anume pedepsirea nevestei cu bătaia. Evident, bărbaţii n-au nici o problemă cu această practică, pentru că aşa a lăsat scris Profetul. Nici femeile nu se opun prea tare, urmînd cu stricteţe aceleaşi reguli. Moderatorul emisiunii a reluat fragmentul video din 2010, întrebîndu-şi invitatul dacă s-a schimbat ceva în pedeapsa aplicată nevestelor. Răspunsul a fost simplu: Nu. În continuare, clericul Sa'd Arafat dezvăluie cum îşi bat musulmanii nevestele.

Vă vine să credeţi, spune moderatorul, femeile europene caută în bărbaţii lor elementul protectiv, care să le apere. Da, spune clericul, nu contează, ceea ce trebuie să ştiţi este că Allah a binecuvîntat femeile cu bătaia. Cu bătaia? Le-a onorat cu bătaia? Cum e posibil aşa ceva, întreabă moderatorul. Da, zice clericul, profetul Muhammad a spus "bate-o, dar nu-i lăsa semne şi n-o face urîtă". Iată cum o onorează, spune profetul.

De exemplu, dacă o baţi, nu-i da în faţă, o strici. Dacă o baţi, n-o înjura. O baţi s-o disciplinezi, nu s-o faci de ruşine. N-ai voie s-o răneşti, să-i rupi oasele, să-i scoţi dinţii sau să-i răneşti ochii. Exista o etichetă în a-ţi bate nevasta. N-o poţi face, aşa, oricum. Un bărbat niciodată să nu-şi ridice mîna sus cînd îşi bate nevasta, întotdeauna de la piept. Toate lucrurile astea onorează femeia. Are nevoie de disciplină. Cum s-o disciplinezi dacă nu prin bătaie?

Cu ce s-o bată, întreabă moderatorul, poate să folosească şi un obiect, o rangă? Ştiţi, atunci cînd o bate, spune clericul, bărbatul nu trebuie să-i lase semne. Dar poate folosi şi un obiect, nu-i nici o problemă. Dar să n-o lovească prea tare. Dar să ştiţi, bătaia nu este privită decît ca ultima alternativă şi este permisă numai într-un singur context. Atunci cînd nevasta refuză să se culce cu el. Trebuie să înceapă cu ameninţări şi mici corecţii fizice. Însă bărbatul nu are voie să-şi bată nevasta pentru băutură sau mîncare.