CUM SĂ FII UN GENTLEMAN PERFECT (PARTEA I)

Decenii întregi, regulile bunelor maniere au fost extrem de stricte. Doar că asta se întîmpla înainte ca maşina ta să ştie să parcheze singură, şeful tău să fie o femeie şi amicul tău să se însoare cu un bărbat. Trăim vremuri confuze, este drept. De aceea îţi spunem care sunt regulile care te transformă într-un gentleman perfect. Şi pentru a naviga cît mai eficient printre ele, le vom împărţi pe categorii.

FEMEILE

Care sunt regulile flirtului la serviciu?

Un lucru este cert: muncim mult mai mult decît erau nevoiţi să o facă bunicii noştri (chiar dacă, recunoaştem, muncile cîmpului nu au fost niciodată o poezie). Şi pentru unii dintre noi, biroul este singurul mediu în care ar putea să se combine. Doar că ai grijă: flirtul cu şefa înseamnă suicid profesional, este doar o chestiune de timp. Cu subalternele trebuie făcut cu discreţie, atunci cînd nu este nimeni de faţă. Adevăratele flirturi se petrec la ieşirile de după program, mai ales că, dacă merge prost, ai mereu scuza paharului în plus de alcool.

Trebuie să insişti să plăteşti nota la restaurant?

La prima întîlnire, bărbatul plăteşte masa. După, ai putea încerca să o convingi să plătiţi nemţeşte. Există riscul să te considere zgîrcit, dar ai putea să-i explici că faci asta din respectul pentru egalitatea dintre voi. Dacă există diferenţe de venit semnificative între voi, fiecare trebuie să plătească în momentele potrivite: cel cu venituri mici plăteşte pizza, iar cel care-şi permite plăteşte caviarul şi şampania scumpă.

De ce să-i deschizi femeii uşa la plecare? Pentru că aşa este politicos, nesimţitule! Ai nevoie de inel cînd o ceri de nevastă? Nu e musai să ai un inel. Dar dacă totuşi ai, fii pregătit să îl returnezi, nu doar pentru cazul în care te refuză, ci şi pentru cel în care nu-i place modelul ales (ai să-ţi dai imediat seama). Şi nu o lua personal. Ceea ce contează este ca ea să te iubească. Dacă vrea să-şi aleagă singură inelul, nu te opune!

Dacă  vezi o femeie cărînd pe scări la metrou un geamantan, o ajuţi? Nu, măgarule, te holbezi la fusta ei care se ridică încet dar sigur, dezgolindu-i picioarele lungi.

Codul vestimentar

Din moment ce nimeni nu se mai îmbracă la patru ace la sindrofii, este posibil să te îmbraci drăguţ pentru o petrecere fără să pari ridicol?

Pe vremuri, oamenii se îmbrăcau elegant pentru cină sau teatru şi, chiar dacă nu mai suntem obligaţi să facem asta decît dacă ni se cere specific un cod vestimentar, o notă de distincţie este întotdeauna remarcată. Ne place să vedem tipi în cămăşi albe, pantofi negri şi sacouri închise la culoare. Dar, cu mici excepţii, bărbaţii sunt acceptaţi acum în restaurante cu jeans şi fără sacou.

Pot purta pălărie în interior? Sigur, dacă eşti evreu habotnic sau jamaican. Chestie valabilă şi pentru ochelarii de soare, doar înlocuieşte evreu cu orb.

Sunt ocazii în care este musai nevoie să-ţi pui cravată sau e doar un accesoriu opţional acum? Da, de exemplu atunci cînd mergi la un interviu pentru un job, chiar dacă jobul propriu-zis nu presupune acest lucru. Şi cînd mergi la o petrecere sau la un eveniment cu cod vestimentar. În plus, ar trebui să porţi cravată chiar şi pentru simplul motiv că vrei să arăţi mai bine.

Mai există vreun loc în care să nu fii acceptat în jeanşi? Jeanşii sunt agreaţi în orice mediu informal. Sau chiar şi la serviciu, dar fără cei tociţi sau prespălaţi. Şi numai într-o "casual Friday". Asta dacă nu eşti norocos şi lucrezi în presă, ca noi.

Dar pantalonii scurţi? Pantalonii scurţi nu au ce să caute la serviciu. Cel puţin nu dacă nu eşti domnul Buta să poţi veni la birou chiar şi în chiloţi şi tot să fii stylish. Ar mai fi cîteva excepţii în acest caz: dacă lucrezi la UPS sau dacă locuieşti la tropice, mai exact între 23,5 latitudine nordică şi 23,5 latitudine sudică.

(Lecţii de bune maniere marca GQ România)