CUM SĂ FII UN GENTLEMAN PERFECT (PARTEA A II-A)

Decenii întregi, regulile bunelor maniere au fost extrem de stricte. Doar că asta se întîmpla înainte ca maşina ta să ştie să parcheze singură, şeful tău să fie o femeie şi amicul tău să se însoare cu un bărbat. Trăim vremuri confuze, este drept. De aceea îţi spunem care sunt regulile care te transformă într-un gentleman perfect. Şi pentru a naviga cît mai eficient printre ele, le vom împărţi pe categorii.

E-mail-urile

Este ok să fiu mai neglijent cu gramatica, ortografia şi punctuaţia atunci cînd scriu un e-mail? Sal şi ms sunt de kkt atunci când le găseşti într-un e-mail. Foloseşte regulile aşa cum trebuie. Sau te crezi mare poet?

Retrimiterea e-mailurilor e o treabă cam dubioasă. În ce situaţii e interzisă? Şi le poţi edita? Cît de mult? Retrimiterea e-mailurilor e ok doar dacă expeditorul nu ar fi lezat de faptul că tu împarţi informaţiile şi cu alţii. Dacă faci acest lucru ca să te răzbuni, ai grijă cum o faci. A trimite mai departe comentariile răutăcioase ale unei terţe părţi poate face mult rău. În plus, este lipsit de etică şi chiar ilegal să editezi un mesaj cu scopul de a-i altera sensul iniţial.

Să dai un e-mail în care să transmiţi veşti proaste este tentant. Asta înseamnă că cei care fac asta sunt nişte laşi? A folosi e-mailul pentru a evita situaţiile neplăcute este o dovadă sfruntată de laşitate. Nu folosi niciodată e-mailul pentru a te despărţi de o parteneră, pentru a cere o mărire de salariu sau pentru a-ţi da demisia. Momentele importante ale vieţii ar trebui trăite, nu scrise.

Atunci cînd scriu un e-mail chiar e nevoie să folosesc formulele clasice de adresare şi încheiere? E de preferat să începi orice e-mail cu un salut, pentru că dă o notă de politeţe şi ridică nivelul discuţiei. Dacă nu cunoşti persoana căreia i te adresezi, foloseşte pronumele de politeţe. Dacă nu eşti sigur cum să te adresezi cuiva, dă-i înainte cu "stimate", pînă primeşti un răspuns cu "bă". La fel stau lucrurile şi cu formulele de încheiere: "cu drag" are acelaşi sens şi pe suport electronic, iar cu formularea "cu respect" nu ai cum să dai greş vreodată. 

Cadourile

Nu trece o lună fără ca un amic să mai toarne un plod. Trebuie să iei cadou pentru fiecare în parte? Chiar şi pentru al doilea şi al treilea copil? Fiecare copil trebuie să primească un cadou. Prietenii adevăraţi şi rudele nu fac cadou unui singur copil, aşteptîndu-se ca generozitatea să migreze către ceilalţi. Toţi copiii trebuie să primească ceva, aşa că te rog mult, nu te zgîrci la cei mici.

Ce reguli există în cazul cadourilor de nuntă? Le cumperi doar dacă mergi la evenimentul propriu-zis? Dacă eşti invitat, trebuie să iei un cadou. Exceptînd cazul în care eşti sărac lipit, trebuie să iei ceva, orice, chiar dacă invitaţia a venit de la un coleg căruia nici măcar numele nu i l-ai reţinut prea bine sau e vorba de rude pe care le-ai văzut o dată în viaţă. Roata o să se întoarcă şi, deşi speri că vei scăpa, va veni şi rîndul tău. Cadourile sunt întotdeauna oferite miresei. Le poţi aduce la petrecere, dar nu e obligatoriu să faci asta. Oricum, cadoul trebuie trimis, indiferent dacă participi sau nu la evenimentul cu pricina.

Dacă eşti invitat să rămîi o noapte la nişte prieteni, e obligatoriu să aduci un cadou? Desigur, mai ales dacă e prima ta vizită acolo sau dacă tocmai s-au mutat în casă nouă. Nu trebuie să le aduci ditamai ficusul, este suficient să treci pe la un supermarket şi să alegi una-două sticle de vin (şi să nu te zgîrceşti la bani, o sticlă de vin bun costă ceva). Apoi, oferă-le ajutorul. Spală nişte vase după cină. Fă-ţi singur patul. Respectă-le normele de curăţenie, chiar dacă acestea par imposibile şi le depăşesc cu mult pe ale tale.

Călătoria cu avionul

Care este codul vestimentar pentru călătoria cu avionul? Dacă ai să vezi un film de prin anii 50, ai să te amuzi copios de imaginea călătoriei cu avionul de acum jumătate de secol. Nu doar că pasagerii fumau ca turcii, dar erau şi la ţol festiv. Bine, este posibil ca şi în ziua de azi să vezi, mai ales pe cursele low cost, domni îmbrăcaţi cu treningul ăla bun, alb, cu care ies Duminica la mall, că doar nu vor să se facă de ruşine în Spania, cînd vor merge la cules de căpşuni. Revenind la oile noastre, de preferat este să îmbraci haine cît mai comode: un tricou polo, o pereche de jeans în care te simţi foarte confortabil şi o pereche de tenişi.

Cum trebuie împărţită cotiera? În general, persoanele de peste 100 de kilograme ajung să folosească integral cotiera comună, mai ales că au tendinţa de a se revărsa cu totul peste scaun. Între persoanele egale în greutate, lucrurile sunt neclare şi cotiera ar trebui împărţită într-o manieră informală. Cei care citesc în avion ar avea astfel prioritate faţă de cei care urmăresc un film.

Ce te faci cu cei care înţeleg călătoria cu avionul ca pe o ocazie de a-şi face noi prieteni? Conversaţiile cu vecinul de loc ar trebui să se rezume la "Mă scuzaţi!", "Mulţumesc!", "Pardon!". Există şi excepţii, desigur, pentru cazurile în care te afli lîngă o persoană atractivă, fermecătoare şi/sau inteligentă, dar chiar şi atunci conversaţia ar trebui iniţiată gradat şi cu precauţie. Aminteşte-ţi că nu te poţi ridica şi pleca în cazul în care ajungeţi la neînţelegeri cu privire la politica externă americană sau la faimosul cuplu "Brangelina". Dacă omul continuă să pălăvrăgească, deşi ai făcut tot ce ţi-a stat în putere pentru a-l descuraja, alege să zîmbeşti şi să nu răspunzi. Sau, cel mai bine, fă-te că dormi.

(Lecţii de bune maniere marca GQ România)