Cum s-au reprofilat hotii francezi

Stridiile sunt niște delicatese destul de scumpe. Ei bine, în Franța, ele au nevoie acum de propriul serviciu de protecție și pază, pentru că și hoții le-au aflat valoarea. Dau spargeri la ferme, apoi le vînd pe sume considerabile. Pierderile sunt uriașe pentru fermieri. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle!

E dimineața devreme și suntem la Baie de la Fresnaye, pe coasta bretonă a Franței. Nicolas Nonnet e crescător de stridii. Îi place să lucreze aici. Dar de cîteva luni e extrem de îngrijorat. Hoții îi fură prețioasele moluște. „La reflux, venim dimineața aici pentru a verifica dacă totul este în regulă”, explică Nicolas Nonnet.

Observă rapid un coș care a fost deschis. Hoții de stridii au lovit din nou. Este o pierdere financiară uriașă. Durează trei ani pînă să poți vinde o stridie. În acest timp, ele au nevoie de îngrijire atentă.

Cu cîteva săptămîni în urmă, spune Nicolas, au fost furate 3 tone și jumătate de stridii într-o singură noapte.

„Aici sunt 60 de coșuri de stridii, în valoare de 7 sau 8 mii de euro. Și au fost furate 250!”, spune Nicolas Nonnet.

Anul trecut, tone de stridii au fost furate în toată Franța, iar situația pare să se agraveze. Și, odată luate, prețioasele moluște sunt imposibil de găsit.

Forță specială de Poliție pentru paza stridiilor

Unele orașe de coastă au înființat acum o forță specială de Poliție, ca aici, în Lanmodez. „Principala noastră misiune e să prevenim furtul de stridii. Patrulăm în fiecare dimineață, la prînz chiar și noaptea”, spune Gregory Hoffecard, polițist.

Folosesc drone pentru a supraveghea zona de coastă, în speranța că-i vor prinde în flagrant pe hoți. Dar pînă acum, au scăpat. Hoții par să cunoască foarte bine fermele de stridii, motiv pentru care, de cele mai multe ori, Poliția intervine cînd e deja prea tîrziu.

Cine fură stridiile?

„Ne îndreptăm atenția asupra rutelor de transport de stridii. Există mașini suspecte pe care le putem urmări. Încercăm să-i identificăm și pe cei care ar fi capabili să vîndă o mare încărcătură de stridii furate”, explică Gregory Hoffecard.

Doar oamenii din domeniu știu să facă acest lucru, spune Nicolas Nonnet. E convins că hoții sunt din zonă. Nimeni altcineva nu are cunoștințele și instrumentele necesare pentru a scoate coșurile din apă.

„Începi să te gîndești la tot felul de oameni. Am o suspiciune, dar nici o dovadă. Ar putea fi unul dintre prietenii mei. Mi-e teamă să nu fiu dezamăgit”, spune fermierul de stridii.

Și stridiile sunt lovite de o molimă

O altă problemă este că un număr tot mai mare de stridii e afectat de o molimă în timpul recoltării. Virusul rar fusese anterior detectat doar în ape mai calde.

În orașul Erquy, e organizată o piață volantă în fiecare Sîmbătă. Stridiile lui Nicolas Nonnet sunt foarte populare și clienții nu întîrzie să apară.

„Sunt pline de iod. Foarte sănătoase, foarte curate, ca marea și, totodată, au un gust de nuci”, spune o femeie.

„Aceste stridii au un gust extraordinar. Ne plac în mod deosebit”, confirmă un alt client.

Stridiile s-au vîndut înainte de prînz. Și ar putea vinde mult mai multe, spune Nonnet, dacă nu ar fi hoții de stridii.

Hoții de stridii, greu de prins

În opinia sa, infracțiunile lor sunt de neiertat. „Sunt furios. Și eu am avut recolte mai slabe, dar nu m-am gîndit niciodată să fur de la vecini. Nu e în regulă. Și nici nu e frumos”, spune Nicolas Nonnet.

Nonnet speră că Poliția îi va prinde în cele din urmă pe hoți. Dar șansele sunt mici. În ciuda vastelor anchete, foarte puțini hoți de stridii au fost prinși.