CUM S-400 AU DEVENIT O ARMA DIPLOMATICA

S-400 este un sistem de apărare anti-aeriană, la momentul actual cel mai modern, care a devenit un element de bază al exportului de armament rusesc, precum și o modalitate de a exercita presiuni diplomatice asupra SUA. Sistemul S-400 poate deveni o garanție a unei lumi noi, multipolare, în care nu va mai exista dominația americană. Și interesul mai multor state față de S-400 este o confirmare în plus a acestui fapt.

În pofida norilor și ceții, care au ascuns traiectoria rachetei, colonelul Aleksandr Agafonof, șeful Direcţiei de pregătire a apărării anti-aeriene din Rusia, nu are nici o umbră de îndoială: S-400 au îndeplinit misiunea, toate țintele au fost distruse în cadrul aplicațiilor militare, desfășurate în Bureatia. La mijlocul lunii septembrie, Moscova iarăși a demonstrat puterea sistemului S-400, mai numit și ”Triumf”. Trei săptămîni mai tîrziu, în timpul vizitei lui Putin în India, a fost semnat un acord de livrare a acestui sistem în valoare de 5,2 miliarde de dolari.

În comparație cu sistemul similar american ”Patriot”, S-400 are o viteză de două ori mai mare, o rază de acțiune de trei ori mai mare și pot fi instalate de cinci ori mai rapid. În plus, S-400 poate urmări concomitent cu 13 rachete mai mult. Și tot asta doar cu 80 de milioane de dolari, pe cînd ”Patriot”-ul” american ajunge la un miliard!

Acest sistem, instalat pe o remorcă blindată, cu opt roți și patru țevi de lansare, este dislocat, cu începere din 2007, pe întreg teritoriul Rusiei. Un scut anti-rachetă gigant acoperă tot teritoriul Rusiei, iar pe alocuri trece la sute de kilometri de hotare. Către anul 2020 numărul unităților militare în dotarea cărora va fi S-400 va atinge cifra de 56.

Livrarea sistemului S-400 nu se limitează doar la armata rusă. Mai există trei contracte de bază cu India, China și Turcia, care aduc în buget circa 2 miliarde de dolari, ceea ce constituie 15% din livrările anuale de armament. Cazul Turciei, în general, este unul ieșit din comun. Cumpărînd rachete rusești, regimul naționalist al lui Erdogan face un gest indecent la adresa NATO (al cărui membru este) și Washingtonului.

Încercările SUA de a aplica sancțiuni tuturor statelor care cumpără S-400 de la Rusia nu au mare efect. Moscova, deprinsă deja cu sancțiuni, vede amenințările Washingtonului ca per ”un factor de isterie și nu ca o piedică”. După cum spune analistul politic Andrew Korybko, reacția americanilor reflectă teama SUA față de tehnologiile noi, care limitează tot mai mult dominaţia strategică a Pentagonului.

După Le Figaro, Franța