CUM POATE INCEPE O ISTORIE DE SUCCES

Materialul de mai jos vine ca un fel de episod doi la editorialul de marţi, unde am scris despre copii, banii de buzunar şi dragostea părinţilor care poate fi uneori distrugătoare.

Băiatul din imaginea la acest text se numeşte Nariman Kupreakov. El are 14 ani şi este un elev din regiunea Saratov, Federaţia Rusă. Istoria lui am aflat-o frunzărind prin presa din toate colţurile lumii. Despre ce este vorba şi cum de a ajuns cunoscut acest copil (pentru că de fapt e un copil încă)?

Băiatul vine dintr-o familie nu prea avută, chiar destul de modestă, care rezistă pe muchie realităţilor de azi. Însă Nariman e un copil modern, cu cerinţe şi pofte caracteristice generaţiei sale – gadgeturi, haine, o ieşire la film şi, în virtutea vîrstei, s-ar putea de vorbit şi de nişte cheltuieli pentru o fată.

Şi atunci eroul nostru a început să studieze viaţa şi activităţile care-l înconjoară, după care să navigheze pe internet, să facă nişte calcule, să se implice în nişte forumuri de afaceri ca să înţeleagă ce i-ar putea asigura profit din propria muncă şi sudoare. Ca să nu apeleze la părinţi, cărora şi aşa nu le este simplu.

Aşadar, băiatul a constatat că ar putea să încerce creşterea ovinelor. „Oile sînt o afacere rentabilă. De zece mii cumpăr cinci miei în martie, iar în septembrie îi vînd a cîte 8-9 mii per bucată”, şi-a zis tînărul şi iarăşi s-a cufundat în internet. Aici a răscolit mai multe portaluri specializate în zootehnie şi creştere a animalelor, după care a întocmit un plan de afaceri cu care s-a prezentat la biserica din localitate. Mai bine zis la moscheea locală, pentru că el şi familia sa ţin de cultul religios mahomedan. Aici tînărul businessman începător a fost ajutat cu suma de 25 de mii de ruble.

La ora actuală, Nariman are 30 de oi şi un hambar pe care îl repară. Planifică să încerce să mai crească capre şi păsări şi mai visează să-şi deschidă o cafenea, dar şi să instaleze la şcoală un aparat pentru vînzarea ciocolatei.

Acum am să explic pe puncte: 1. Un flăcăuan a folosit internetul nu pentru a sta în You Tube, unde să caute fete goale, ci pentru a căuta o soluţie cum să aibă mai mult, să trăiască mai bine, uşurîndu-le viaţa părinţilor. 2. Un locaş de cult nu doar aşteaptă donaţii şi jertfiri, ci şi ajută real pe cineva bineintenţionat. Iar ajutorul nu constă doar în transmiterea colacilor şi pomenilor de la parastase în aziluri de bătrîni, ci în sume concrete, planificate şi argumentate, care pot fi un foarte bun spor pentru ceva de succes.

Bineînţeles că mulţi din copiii de azi au sume mult mai mari pentru cheltuiala de fiecare zi şi fără a depune măcar un efort. Adică, nu numai că nu trebuie să crească oi – nu trebuie să facă nimic, însă spre deosebire de mulţi dintre ei acest băiat are mult mai multe şanse la un viitor frumos. Iar istoria acestor oi va ajunge un început de o mare biografie a unui celebru şi prosper om de afaceri.

Lilia GRUBÎI