CUM POATE FI MODEL PENTRU TINERI CORUPTIBILUL IURIE LEANCA?

Pentru a nu fi băgaţi în puşcărie, unii politicieni sînt numiţi înalţi demnitari de Stat

Absolut toţi înalţii demnitari europeni şi bancheri din lume ştiu foarte bine că printre principalii vinovaţi şi, deci, complici în furtul miliardului şi înstrăinarea suspectă a aeroportului sînt resuscitaţii demnitari Iurie Leancă, Chiril Gaburici, fostul guvernator al BNM Dorin Drăguţanu şi alţii cu care nu mai are rost să ne pierdem vremea numindu-i. Pentru că deocamdată este încă inutil. În condiţiile acestui grav atentat la funcţiile de bază ale Statului de drept, vă daţi seama cît de dezonorantă a mai devenit imaginea Republicii Moldova în lume după ce Iurie Leancă a fost numit vicepremier pentru Integrarea Europeană, iar Chiril Gaburici înscăunat ministru al Economiei şi Infrastructurii? Vă asigur că celor care conduc această ţară nu le pasă nici un pic de imaginea externă a Republicii Moldova, de ruşinea pe care o simte, în străinătate, orice moldovean cinstit cînd este nevoit să recunoască faptul că este cetăţeanul acestei ţări, întrucît prioritar pentru ei este supravieţuirea politică în orice condiţii şi cu orice preţ. Peste ani, complicităţile din guvernările de după 2009 vor deveni material didactic pentru viitorii criminalişti.

Cei care nu-l cunosc, ar fi tentaţi, la o primă vedere, să creadă că Leancă este un tip cu bun-simţ, doct şi agreabil. În realitate, însă, este teribil de hidos. Fiind atît de culpabil, imaginaţi-vă de cîtă nesimţire poate fi capabil ca să se deplaseze la Bruxelles şi să aibă pretenţia să fie tratat de la egal la egal de către oficialii europeni! Sigur că europenii ştiu cît de murdar este, dar nu au încotro, îi răspund la salut şi, în forul lor interior, fac grimasele de rigoare la gîndul că aceasta este imaginea diplomatică şi politică reprezentativă a Republicii Moldova. Se vede treaba că „pregătirea lui KGB-istă” de dinainte de a fi Secretar II la Ambasada URSS de la Bucureşti din 1988 a fost de natură să-l trimită numai în misiuni murdare.

Problemele lui Leancă ţin de aceea că este un individ captiv care nu poate refuza nici o misiune oricît de mizerabilă ar fi. Cred în continuare că răspunde la dublă sau chiar triplă coordonare. Mă refer aici la trecutul lui sovietic, la „interdependenţa lui profesională şi salarială şi a fiului său cu Anatol Stati”, la captivitatea în care l-a condamnat actuala guvernare, dar şi la alte „condiţionări” nedestinate cunoaşterii în spaţiul public. Fireşte că, în schimbul multiplelor umilinţe personale bine mascate, Leancă şi familia sa sînt obişnuiţi să trăiască fără să fie atenţi la orice amărîtă de sută de lei. Ştiu ce spun şi nu mai fac alte afirmaţii!

Nu aveam intenţia să-l transform în subiect de articol dacă nu citeam o ştire publicată de Unimedia.md, din care am aflat că Leancă, printr-o dispoziţie de Guvern din 29 Ianuarie, şi-a angajat-o, pe post de consilier „responsabil de buna cooperare pe subiecte de integrare europeană”, pe Valeria Guma, fiica fostului deputat PDM Valeriu Guma, condamnat la 4 ani de puşcărie cu executare în România şi scăpat de Justiţia moldovenească „mai profesionistă”.

Măi, să fie, măi, să fie, aici e rost de cununie! Domnişoara Valeria Guma, aflăm din sursa amintită, este iubita lui Marius Leancă, fiul vicepremierului. De vreo trei ani! Din cîte aflăm, Valeria Guma și-a făcut studiile la Londra, în Marea Britanie, iar anterior a activat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Fără să punem în cumpănă competenţele domnişoarei în cauză, cunoscînd că sînt sute de tineri moldoveni cu studii similare care nu-s mai prejos, ne întrebăm dacă ar fi ajuns să ocupe astfel de funcţii dacă nu era „fata lui tata” şi iubita „năbădăiosului de odinioară” Marius Leancă? Sîntem siguri că nu!

Aici haideţi să judecăm situaţia arătată din perspective morale, de competenţă, de, mă rog, meritocraţie! O tînără, căreia, repetăm, nu-i punem la îndoială competenţele, este angajată în nişte instituţii în condiţiile în care ştim cine este tatăl şi iubitul ei. Din start, există suspiciuni de trafic de influenţă. Ca şi tînăra Valeria Guma, există tineri din Republica Moldova care n-au avut banii părinţilor ei, dar care au obţinut burse la universităţi occidentale, unde au dobîndit calificări compatibile sau net superioare iubitei lui Marius Leancă. Ce şansă ar fi avut aceştia în faţa Valeriei Guma dacă ar fi dorit să participe la un concurs de ocupare a unui post la Ministerul de Externe sau de consilier al ministrului de externe Iurie Leancă? Absolut nici una!

Dincolo de toate acestea, observaţi modul vicios şi imoral în care aceşti oameni cu influenţă îşi cresc şi îşi învaţă copii cum să se descurce în viaţă! Nici vorbă de competiţie! Prioritară este poziţia puternică a părinţilor şi iubiţilor! Vă daţi seama că aceşti oameni îşi vor deprinde tot la fel şi progeniturile lor? Cam acesta este şi motivul pentru care, permanent, ticăloşia se perpetuează în lume. Pe acest fundal, despre ce fel de moralitate şi integritate profesională putem vorbi cînd tînăra Valeria Guma ajunge să lucreze în subordinea „competenţelor” lui Iurie Leancă, viitorul ei socru? Cam aceasta este mocirla în care grohăie cei care conduc Republica Moldova!

Mihai CONŢIU