CUM ISI BATE JOC CHIRTOACA DE CHISINAU

A transformat Capitala într-o ruină, pe oameni în angajaţi ai propriilor interese şi mai vrea încă un mandat

Autor: Mihai CONŢIU

În opt ani de mandat, primarul ultraliberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a transformat acest oraş într-unul care pare că tocmai a scăpat de bombardamente. Chişinăul arată ca unul dintre cele mai nenorocite oraşe din cele mai înapoiate oraşe africane în care au avut loc războaie. Şi toate acestea ni se trag de la ideea tîmpită că esenţialul este ca primarul de Chişinău să fie unul „de ai noştri”! Iată că îl avem. N-a făcut absolut nimic bun pentru acest oraş. Dacă ai oaspeţi, e şi mai rău, mori de ruşine cînd ieşi cu ei prin oraş. Nu are nici un merit, nu a avut nici o iniţiativă edilitară care să-i păstreze amintirea. A cumpărat nişte prăpădite de troleibuze cu bani împrumutaţi din Europa, pentru a căror restituire vor contribui tot chişinăuienii. Plombează cîte o bucăţică de asfalt înainte de alegeri şi unchiul său Mihai Ghimpu umple televiziunile de stuchit cu laude la adresa nepotului. Mai bine şi-ar schimba numele în Dorin Plombă.

Hai totuşi să deschidem ochii şi urechile. Timp de opt ani n-a retrasat nici o stradă sau vreun bulevard, în sensul în care sînt destule străzi care pot fi lărgite spre a permite circulaţia în ambele sensuri de circulaţie. La fiecare început de an spală bani prin repararea străzilor distruse de zăpada Iernii. A umplut Chişinăul cu buticuri pe trotuare, care aparţin protejaţilor şi cotizanţilor săi. Pieţele Chişinăului sînt cele mai periculoase focare de mizerie şi de infecţii. Dar a promis pieţe mici volante în fiecare cartier al oraşului. Nimic. Alde Nimerenco îşi bat joc de oameni ca şi mai înainte. Primarul Plombă de Ceară îi tolerează. Oraşul este ca un mort intrat de mult în putrefacţie, iar pe Chirtoacă nu-l deranjează această putoare pentru că îi aduce bani. Lui, moşului şi PL-ului. Transportul public este la pămînt, iar hîrburile de troleibuze vechi de peste o jumătate de secol sînt ca nişte dricuri. Microbuzele care transportă fraudulos pasagerii aparţin doar patronilor apropiaţi lui, iar pentru a-i favoriza le-au înlăturat concurenţa, adică acele rute care sînt patronate de oamenii credincioşi lui Chirtoacă. Harababura cu rutele de microbuze arată ce fel de minte încîlcită rău are neamul lui Plombă de Ceară. Codul Penal este deja mult prea incomplet deoarece nu poate cuprinde toate pedepsele penale ce le-ar merita acest primar pentru lanţurile nesfîrşite de ilegalităţi comise de el în aceşti opt ani. Nu-i pasă de nimeni şi de nimic. El nu dialoghează cu oamenii, ci se răsteşte la ei. Pentru a distrage atenţia oamenilor spre a nu-i vedea impotenţa, incapacitatea edilitară, pe toată perioada celor două mandate, în răstimpul dintre desele lui vizite în străinătate, Chirtoacă le vorbeşte oamenilor despre necesitatea unirii Moldovei cu România, despre istoria românilor (pe care n-o cunoaşte deloc) şi limba română, dar oamenii nu pentru asta l-au votat!

Potrivit Legii cu privire la administraţia publică locală a municipiului Chişinău din 2006, primarul trebuie să propună consilierilor majoritari patru viceprimari. De ani de zile, Chirtoacă refuză să numească alţi doi viceprimari, încălcînd astfel legislaţia în vigoare. În tot acest timp, Chirtoacă se simte comod cu doar doi viceprimari credincioşi lui – Vlad Coteţ şi Nistor Grozavu –, deşi consilierii municipali i-au cerut de nenumărate ori primarului să desemneze încă doi viceprimari.

Acesta este unul dintre motivele pentru care, pe data de 6 aprilie, deputaţii comunişti au înregistrat un proiect în Parlament prin care propun modificarea legislaţiei, astfel ca viceprimarii să fie desemnaţi de către fracţiunile Consiliului Municipal Chişinău şi să fie aleşi cu votul majorităţii. Numai astfel i se poate retrage lui Chirtoacă dreptul de decizie abuzivă la desemnarea celor patru viceprimari.

Explicaţia faptului că de atîţi ani Chirtoacă refuză desemnarea a încă doi viceprimari este simplă – nu vrea ca aceştia să aparţină, algoritmic, altui partid în afară de Partidul Liberal. Atunci nu-i aşa că merită huiduit atunci cînd vorbeşte despre democraţie şi norme democratice? În aceste condiţii, acest primar isteric şi incompetent mai vrea încă un mandat de primar. Dacă va fi reales, înseamnă că sîntem exact ceea ce crede el şi Mihai Ghimpu despre noi – că sîntem toţi nişte proşti! Dar proşti rău de tot!