CUM II UMILESC UNII POLITICIENI PE MOLDOVENI

Înfometat fiind, omul nu mai ştie cît a decăzut

Au făcut cozi pentru a primi hrișcă, castraveți marinați, cîteva felii de pîine și un pahar cu ceai, e un peisaj din centrul Capitalei din data de 9 Mai 2019”, glăsuieşte o ştire în mass-media din acele zile. Cît de jos poate să decadă fiinţa umană pentru a sta la coadă ca să halească ceva dintr-o astfel de pomană făcută de către politicienii votaţi tot de către ei! Pomana asta, reţineţi, a fost făcută de către Partidul Democrat din Moldova (PDM). Ca să pară că sînt „fii ai poporului, din popor”, premierul Pavel Filip şi ex-preşedintele Parlamentului Andrian Candu au înfulecat şi ei „încurajator şi cu poftă din aceste bucate alese”, ca să-i facă să creadă pe amărîţii înfometaţi că astea sînt mîncărurile lor preferate. De unde să ştie bieţii oameni că, după aceea, ei şi-au făcut probabil spălături stomacale, iar asta pentru că burdihanurile lor sînt deprinse cu cele mai rafinate şi, fireşte, scumpe mîncăruri? Numai un mic dejun zilnic al acestor actori ai zilei echivalează probabil cu salariul lunar al unui medic!

Cu astfel de pomeni înjositoare îi mai umileşte pe moldoveni şi „patriotul moldovean” Ilan Şor! Cu astfel de pomeni electorale, Şor şi democraţii îi transformă pe moldoveni, pe unii, în nişte cîini de pripas în campaniile electorale! Ei nu fac acte de binefacere, ci dau pomeni pentru că ştiu că au cui da, pentru că sînt conştienţi că şi-au îndeplinit proiectul de discreditare civică şi de abrutizare a susţinătorilor lor!

Îmbrînceala asta a oamenilor pentru a primi o pomană, care uneori se lasă şi cu zgîrîieturi între ei, este bine calculată de către sadicii politicieni. Ei livrează oamenilor promisiuni mincinoase, nu bunăstare. După vreo zece ani de aflare la guvernare, aceşti guvernanţi nu au fost capabili să le redea moldovenilor demnitatea, ci i-au transformat, pe unii, în autentici cerşetori, pomanagii dependenţi de cadouri electorale. Alegătorii lor abrutizaţi au ajuns să voteze nu progresul ţării, ci nădejdea unor viitoare astfel de pomeni. Aceasta este împlinirea Declaraţiei de Independenţă din 1991!

Ce poate fi mai umilitor pentru o fiinţă umană, cetăţean al unei ţări din inima Europei civilizate, decît degradanta situaţie în care oamenii sînt nevoiţi „să stea la coadă pentru a primi hrișcă, castraveți marinați, cîteva felii de pîine și un pahar cu ceai”? Reţineţi că aşa ceva se întîmplă în anul 2019, la zece ani de cînd actualii guvernanţi i-au alungat pe comunişti de la Putere, printr-o lovitură de stat violentă şi acoperită cu cinism! Lovitură de stat planificată de unii din actuala guvernare împreună cu Victor şi Viorel Ţopa cu mult înainte de 2009! Îşi imaginau rîuri de sînge prin Chişinău!

Logica ne obligă să constatăm că după 2009, dacă cei veniţi la Putere erau patrioţi şi politicieni de bun simţ, acum, în 2019, moldovenii ar fi trebuit să se situeze pe o treaptă de civilizaţie civică, de moralitate, decenţă şi cultură politică elementară exact în parametrii expuşi atunci de cei care l-au alungat pe Voronin de la Putere. În 2009, actualii guvernaţi au pus stăpînire pe moldoveni care „nu stăteau la coadă pentru a primi hrișcă, castraveți marinați, cîteva felii de pîine și un pahar cu ceai”. Da, îmi amintesc de campania electorală din 2001, cînd comuniştii promiteau preţuri incredibil de mici pentru pîine şi salamuri, dar, repet, în 2009, ei nu-i aduseseră pe moldoveni în situaţia „de a sta la coadă pentru a primi hrișcă, castraveți marinați, cîteva felii de pîine și un pahar cu ceai”.

Înfometat fiind, moldoveanul nu mai este capabil să înţeleagă cît de mult a decăzut. El, moldoveanul, nu mai are putinţa de a pricepe că a devenit „un proiect” al unor politicieni nemernici care vor să-l subjuge şi să-l depersonalizeze animalic.

Este greu să estimezi cîte decenii, nu glumesc!, le vor trebui moldovenilor captivi de pomenile democraţilor şi ale lui Şor să înţeleagă că îşi vor recăpăta demnitatea doar în clipa în care nu vor mai fi nevoiţi „să stea la coadă pentru a primi hrișcă, castraveți marinați, cîteva felii de pîine și un pahar cu ceai”, iar asta pentru că au şi ei aşa ceva acasă! Este greu să estimezi cîte decenii le vor trebui moldovenilor captivi de pomenile democraţilor şi ale lui Şor ca să înţeleagă că este sub demnitatea lor să accepte astfel de pomeni chiar dacă nu au aşa ceva acasă!

Mihai CONŢIU