CUM ŞI UNDE SE INTEGREAZĂ MOLDOVENII

Roata resemnării, motorul veşnic al săracilor eterni

Autor: Mihai CONŢIU

Zilele de 1 şi 9 Mai au scos „dracii politici” din toţi rîvnitorii de glorii efemere cîştigate pe pămîntuţul contestatei şi bietei ţărişoare R. Moldova. „Băi, nene,” îmi venea să strig bi-opţional, „cine, Dumnezeu sau Dracul, v-a trimis să vă uşuraţi pe aici ca să întîrziaţi înverzirea copacilor, a naturii?” Am izbucnit zadarnic! Deşertul din minţile organizatorilor a tot felul de pseudo-fastuozităţi şi larme şi alarme i-a pus în dilemă pînă şi pe Mîntuitor şi Michiduţă!

Mă tot întreb: Oare nu cumva moldoveanul este semi-infinit ca o ceapă? Cu cît îi desfaci fiecare înveliş, cu atît mai mult te podidesc lacrimile!

1 şi 9 Mai pe stil moldovenesc

1 Mai, conform tradiţiei statornicite de către „imperialiştii americani”, a fost şi este „muncitoresc”. Personal, n-am apucat să-i iubesc pe aceştia doi, pe 1 şi 9 Mai, deloc sau măcar separat, iar asta deoarece Nicolae Ceauşescu ne spunea că EL este 1 şi 9 Mai. La Chişinău, în aceste zile, unii au aniversat cîte ceva, alţii s-au făcut că bocesc, că, vezi, Doamne, ar fi fost în doliu, alţii s-au luat la pumni şi şi-au scuipat unul altuia evenimentul cu care venise-n tîrg de acasă, de la partid sau de la cel care-i plătise transportul şi participarea... şi... tot aşa! Singurii demni de respectul nostru au fost veteranii de război, rudele şi urmaşii lor!

Cel mai tare din parcare

cine imbatrineste1 copy.jpg

Pe 9 Mai, concertul organizat de Ambasada Federaţiei Ruse în PMAN le-a luat faţa la toţi. Am constatat, încă o dată, că nici o Platformă Cinică nu-i poate atrofia moldoveanului instinctele sale fireşti, pasiunea pentru muzica şi cultura rusă.

„Responsabilii români cu românismul de aici”, deghizaţi în aşa-numita Platformă Civică Acţiunea 2012, s-au purtat ca nişte cioflingari şi provocatori. Altceva mai deştept nu au găsit de cuviinţă să facă şi s-au apucat de mitinguri sau marşuri de protest împotriva iniţiativei Ambasadei ruse. Cum să ne mai mirăm noi, românii, atunci cînd sîntem calificaţi a fi ţiganii Europei? Iar ţiganul „românilor” Acţiunii 2012 s-a dovedit a fi chiar mai negru, chiar Onoje de tot. Nu săriţi cu gura, am zis că Onoje e de culoare, n-am reflexe rasiste, staţi cuminţi! Sînt şi cam laşi, bagă Burkina Faso la înaintare aceşti acţionişti! Vitalia Pavlicenco, cînd va organiza ceva de genul Acţiunea 2150, va aduce cubanezi la Chişinău!

De ce, băi, românilor de pseudo-simbioză, n-aţi organizat şi voi ceva măreţ? Sublim, patetic şi autentic în acelaşi timp. Ceva cu care să mă mîndresc, eventual nişte conferinţe „deştepte” sau vreun alt concert organizat altundeva! Să le demonstraţi ruşilor că la manifestările organizate de voi vin mai mulţi moldoveni decît la ei! În aşa fel încît Vladimir Voronin să participe la „români”, şi la „ruşi”. N-au recurs la o astfel de iniţiativă civilizată din teamă şi din ştiinţa că se vor face de rîs cu un număr de participanţi penibil de mic în comparaţie cu cei de la concertul din PMAN. Asta da, ar fi fost o competiţie civilizată!

Care muncă? Sărbători şi bocete, maică!

La cît de săraci suntem, îmi este şi ruşine să mai număr cîte sărbători bisericeşti şi laice oficiale, în care nu se munceşte, sunt în RM şi cîte încă se mai doresc! Pe fondul unui patetism scremut ca după o telenovelă lacrimogenă, dinspre mucegaiul Primăriei şi dintr-o guriţă de deputat a venit propunerea ca ziua de 9 Mai să fie declarată zi de doliu naţional!

Parcă v-am mai spus, în altă formă, că Chirtoacă are în jurul lui cei mai mulţi morţi – lui i-a murit bărbăţia, o fetişcană din Primărie care ar vrea să se mărite cu el este moartă după ceea ce i-a murit lui Chirtoacă, iar cei mai mulţi chişinăuieni patronaţi de Primărie sunt morţi de foame! Vedeţi cîtă jale e-n jur?

Dar să vedem cum se bat cap în cap toate! Aşadar, pe Bătrînul Continent occidental, pe data de 9 Mai, se aniversează Ziua Europei. Rusia, ca mare învingătoare în ultima conflagraţie mondială, absolut normal, serbează Ziua Victoriei, eveniment marcat şi în RM. În concluzie, avem de-a face cu o jubilaţie generală pentru că este vorba despre o Mare Victorie.

Aşa este, numai că pop(o)uliştii noştri liberali-libertini vor ca 9 Mai să fie declarată zi de doliu naţional. Cu alte cuvinte, toată naţiunea moldovenească trebuie să bocească în timp ce întreaga Europă şi Rusia jubilează! Mai mult decît atît, Chirtoacă vrea ca data de 9 Mai, Ziua Europei, să fie declarată sărbătoare oficială în RM, asta în timp ce purtăm doliu. În acest scop, primarul a  spus că a depus deja un demers la Parlament pentru ca legislația națională să fie ajustată în acest sens.

Mai înţelege cineva ceva?

Dar de ce n-am da liber la toţi moldovenii şi am declara toate zilele lucrătoare din an ca fiind oficiale, iar în zilele de Sîmbătă şi Duminică să meargă la biserică să se spovedească?

Astfel, am organiza ziua naţională a primarului, a foştilor preşedinţi interimari şi de Parlament, a atacurilor de tip „rider”, a WC-ului din fundul curţii,  a oamenilor împuşcaţi la vînătoare, a celor care nu se pot însura cu femei, a averii necunoscute a lui Al. Tănase, a păduchilor solitari, a fetelor mari de pînă la vîrsta de 7,3 ani, a „plahoitniucului”, a popilor bisexuali, a orgasmului neconvenţional, a..., a...., aha..., aaa!!!

Capitol suplimentar: Prostul, nebunul şi avarul nu obosesc niciodată

Foaie verde barabulă, Chirtoacă nu are... omenie! Insul acesta, deşi umblă cu faţa înainte, cu limba în gură şi cu nasul proaspăt scobit, nu-ţi dai niciodată seama dacă aia este faţa lui adevărată sau se strîmbă la noi. Bineînţeles că se strîmbă! De fapt, tot neamul lui se strîmbă la noi! Nu vedeţi cîţi bani are mă-sa, dacă şi-a tras coşcogeamite apartamentul de lux ca să fie cît mai aproape de Vladimir Voronin, de rînd cu frat’su, Mişu Compromişu Ghimpu!

Ştiţi care-i asemănarea dintre comunismul de pe vremuri şi ortodoxia pseudodemocratică de acum? Amîndouă grupări au nevoie de oameni la fel de îndoctrinaţi ca să aibă ei ce călări!

Pe timp de criză, Ghimpu şi Chirtoacă ne vorbesc despre nevoile şi interesele oamenilor. Şi Filat numai la oameni se gîndeşte. Şi Diacov nu-şi poate duce pîntecele de grija năpăstuiţilor sorţii. Dar Marian Lupu nu vedeţi că se usucă şi se subţie de  cîtă caritate freamătă în el? Ce fac ei? Vor sărbători şi dolii-dodii naţionale, ca să se îmbogăţească popii! Ce fac popii? Construiesc în continuare biserici? Pe timp de criză! De ce? Păi, moldoveanul, ajuns la limita sărăciei din cauza politicienilor, trebuie mînat ca vita la biserică spre a se ruga să obţină un belşug de care n-o să aibă parte niciodată! Apoi, resemnat, bătrîn, bolnav şi jefuit, să se lase în grija ... Domnului! Acesta-i mecanismul de perpetuare a credinţelor pe lumea asta! Sau doar în grija alcoolului.

Din ce se construiesc bisericile? Din contribuţiile amărîţilor de credincioşi sau din „ctitoriile” bandiţilor sau politicienilor, care vor „să se pună bine şi cu Dumnezeu”, în eventualitatea în care există. Nu este Marian Lupu ctitor la Curchi? Nu contează că, în marea lor majoritate, pe tot parcursul anului, prin toate bisericile se cam fluieră a pustiu. Important este ca ele să existe cît mai multe, pentru că devin Centre de Colectări Băneşti pentru construirea altora, dar şi pentru confortul capilor bisericii. Vladimir Voronin se arăta mulţumit că avem cele mai multe biserici pe meleagurile noastre. Dar de ce nu avem cele mai multe şi mai bune drumuri? Poate că aşa babele ar merge mai uşor la biserică.  Priviţi, oameni buni, limuzinele şi vilele popilor, apoi pe cele ale politicienilor şi bandiţilor, apoi spuneţi-mi care-i diferenţa dintre ei! Vorba lui Iurie Roşca: „Aşa să ne ajute Dumnezeu!” Atunci la ce ne trebuiesc tot felul de integrări dacă pînă la urmă ne integrăm definitiv în Marele Tot?