Cum folosea CIA porumbei pentru misiuni de spionaj in URSS

CIA a declasificat documente ce descriu modul în care mai mulți porumbei au fost folosiți pentru misiuni de spionaj în Uniunea Sovietică, în timpul Războiului Rece. Rapoartele arată cum erau dresați porumbeii pentru misiunile clandestine, în care erau fotografiate anumite puncte considerate importante de pe teritoriul URSS. De asemenea, descriu cum erau folosiți corbii pentru a arunca pe pervazuri dispozitive minuscule de înregistrare și cum erau dresați delfinii în misiuni subacvatice.

BBC relatează despre o misiune din anii 1970, denumită „Tacana”, în care au fost folosiți porumbei, cărora li s-au atașat camere minuscule, ce făceau poze automat. CIA s-a folosit astfel de o abilitate incredibilă a porumbelului: el poate fi trimis în locuri extrem de îndepărtate și, totuși, are capacitatea de a găsi drumul înapoi.

Aceste păsări sunt folosite de mii de ani pentru transmiterea de informații, dar abia în Primul Război Mondial au început să fie folosite pentru culegerea de date. În a doua conflagrație mondială, o ramură a serviciilor de informații britanice, MI14(d), a trimis în Europa ocupată porumbei, cărora le-au atașat chestionare. Peste 1.000 dintre ei s-au întors înapoi cu aceste fișe completate. Mesajul venit de la un grup de rezistență a contribuit la întocmirea unui raport de 12 pagini, care a ajuns direct la premierul de atunci al Marii Britanii, Winston Churchill.

Ulterior, serviciile britanice au abandonat operațiunile cu porumbei. Nu, însă, și CIA.

În pregătirea operațiunii „Tacana”, serviciul secret american a antrenat întîi un corb să poată lăsa, dar și lua înapoi, obiecte de pînă la 40 de grame la ferestrele unor clădiri inaccesibile. Un laser roșu a fost folosit pentru a indica ținta, iar o lampă specială îl ajuta pe corb să se întoarcă. La un moment dat, CIA a trimis o pasăre să lase un dispozitiv de ascultare undeva în Europa, ceea ce pasărea a și reușit, deși ulterior nici un semnal audio nu a fost captat de aparat.

CIA a încercat apoi să afle dacă păsările migratoare pot fi folosite pentru a plasa senzori speciali care să detecteze dacă Uniunea Sovietică a testat arme chimice. Se pare că s-a încercat și un fel de stimulare electrică a creierului, pentru a ghida cîinii de la distanță. În acest caz, însă, multe detalii sunt clasificate încă. Iar o altă operațiune numită „Acoustic Kitty” a presupus plasarea unor dispozitive de ascultare în corpul unei pisici.

În anii 1960, CIA a încercat să folosească delfini pentru a intra în diverse porturi. În orașul Key West, din Florida, o echipă a încercat să folosească o specie de delfini pentru atacuri subacvatice asupra navelor inamice. Au existat, de asemenea, verificări dacă delfinii pot transporta senzori, care să capteze sunete de la submarinele nucleare sovietice sau care să detecteze urme de radioactivitate de la facilități din apropiere. În plus, agenții americani au mai încercat să afle dacă delfinii pot extrage sau plasa obiecte pe vase aflate în mișcare.

Pînă în 1967, CIA cheltuia mai bine de 600.000 de dolari pe trei programe în care erau testați și dresați delfini, cîini, pisici și păsări. Dintre toți, porumbeii s-au dovedit a fi cei mai eficienți, așa că CIA a început o serie de misiuni-test. Una a fost deasupra unei închisori, alta deasupra cartierului Navy Yard din Washington DC. Camera a costat 2.000 de dolari și cîntărea doar 35 de grame. Testele au arătat că jumătate din cele 140 de fotografii de pe un film erau de bună calitate. Pozele surprindeau detalii de-a dreptul remarcabile cu oameni și mașini din Navy Yard.

Misiunea la care lucra CIA era ca porumbeii să fie trimiși la ținte precise din Uniunea Sovietică și s-au luat în calcul mai multe variante în privința modului în care acest lucru avea să fie făcut, fără a atrage agenția sovieticilor.

Un document din Septembrie 1976 indică faptul că, într-un final, ținta a fost aleasă – șantierele din Leningrad în care erau construite cele mai avansate submarine sovietice. Informațiile declasificate se opresc, însă, aici. Încă rămîne un secret la cîte misiuni au participat porumbeii-spion și ce date au reușit aceștia să colecteze.