Cum este incoltit din toate partile Statul Islamic

Gruparea jihadistă Statul Islamic se află sub presiune sub toate fronturile. Potrivit ultimelor calcule, Statul Islamic a pierdut 25% din teritoriile pe care le controla acum doi ani în Irak şi în Siria. Ultima mare înfrîngere a suferit-o la Manbij, în nordul Siriei, în faţa Forţelor Democratice Siriene (FDS).

După mai bine de două luni de lupte grele, FDS au preluat controlul asupra Manbij la 6 august şi au lovit puternic Statul Islamic, care a rămas fără un punct-cheie pe axa principală ce îi permitea să-şi transporte oameni, arme şi bani între Turcia şi zonele aflate sub ocupaţia sa. Acum, FDS îşi concentrează eforturile pentru eliberarea oraşului Al-Bab, situat la 50 de kilometri de Manbij.

Create în octombrie 2015, FDS – o coaliţie dominată de combatanţii kurzi sirieni, dar care înglobează şi luptători arabi – s-au arătat a fi cele mai eficiente în combaterea Statului Islamic, reuşind, cu ajutorul forţelor speciale americane şi militarilor francezi, să-i alunge pe jihadişti din mai multe localităţi şi oraşe, îndeosebi din provincia Hasakah, în nord-estul Siriei.

În paralel, Statul Islamic este atacat în Irak, iar preşedintele american Barack Obama estimează că oraşul Mosul va fi eliberat pînă la sfîrşitul acestui an. Însă, după recentele înfrîngeri suferite de jihadişti, ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a avertizat, într-un interviu publicat duminică de săptămînalul „Bild am Sonntag“, că aceştia vor încerca să compenseze prin atentate în Europa.

Ion Gaidau, Adevărul.ro