Cum este adusa Coreea de Nord in pragul dezastrului economic fara sa se traga un foc

Preţurile la combustibili în Coreea de Nord s-au triplat în ultimele luni, fiind afectate de sancţiunile tot mai dure impuse asupra regimului de la Phenian pentru repetatele teste balistice şi nucleare, a declarat un oficial Sud-coreean, relatează agenţia Yonhap.

”Avem informaţii că preţurile la combustibili sunt în creştere în Coreea de Nord, ajungînd la o valoare triplă faţă de începutul acestui an”, a declarat un oficial al Ministerului Unificării de la Seul. Spre exemplu, preţul benzinei a ajuns la aproximativ 8.000 de won, adică la valoarea de şapte dolari pe litru, a precizat oficialul Sud-coreean. El a adăugat că acesta este efectul direct al sancţiunilor impuse de Consiliul de Securitate al ONU, care a reacţionat la repetatele teste balistice şi nucleare ale Phenianului. În plus, Ministerul de Externe de la Seul a cerut Coreei de Nord să renunţe la provocări şi la ameninţări pentru a detensiona criza din Peninsula Coreea, îndemnînd Phenianul să vină la masa negocierilor pentru a discuta despre denuclearizarea regiunii.

”Coreea de Nord ar trebui să realizeze că doar provocările sale nucleare şi cuvintele ameninţătoare amplifică tensiunile din Peninsula Coreea. Ar trebui să vină cît mai curînd posibil pentru a discuta denuclearizarea”, a afirmat Noh Kyu-duk, purtătorul de cuvînt al Ministerului Sud-coreean de Externe. Tensiunile au rămas la cote ridicate în Peninsula Coreea, mai ales după ce Washingtonul şi Phenianul au lansat ameninţări reciproce.

”Coreea de Sud şi Statele Unite împărtăşesc obiectivul denuclearizării complete a Coreei de Nord într-o manieră paşnică. SUA au afirmat în repetate rînduri că diplomaţia trebuie să fie abordarea principală în rezolvarea crizei”, a adăugat Noh Kyu-duk.

 Autori: Maria Avram, Mediafax