CUM COMENTEAZA DODON DECLARATIA LUI FILIP, CARE SE AUTOIDENTIFICA CA FIIND ROMAN

Președintele Igor Dodon afirmă că cetățenii care se declară români, inclusiv cei de la guvernare, constituie o minoritate.

Astfel a comentat demnitarul, pentru Noi.md, cea mai recentă declarație a premierului Pavel Filip „precum că este român și are sînge de român”.

„Fiecare e liber să exprime ceea ce crede și simte. Cineva simte românește (o minoritate din societate și de la guvernare), alții însă au sentimente patriotice, moldovenești. Eu personal, la fel ca majoritatea covîrșitoare a cetățenilor Republicii Moldova, sînt moldovean, vorbesc limba moldovenească, mă mîndresc cu trecutul statalist al Moldovei, care în 2019 va sărbători 660 de ani de la fondarea sa ca stat. Eu sînt sigur că Moldova are viitor”, a remarcat Igor Dodon.

Datele ultimului recensămînt efectuat în Republica Moldova arată că 75% din cetățeni se declară moldoveni și doar 7% - români. Totodată, potrivit recensămîntului, 52,7% din populația țării vorbește limba moldovenească, 23,2% - limba română, iar 13,5% - limba rusă.

Sursa: noi.md