CUM ARATA PRIMUL ANIMAL CARE A TRAIT PE TERRA

Cel mai vechi animal de pe Pămînt a fost identificat într-o descoperire pe care un grup de cercetători de la Universitatea Naţională a Australiei (ANU) au numit-o „Sfîntul Graal al paleontologiei" ("the Holy Grail of palaeontology").

Moleculele de grăsime descoperite pe fosilele unei creaturi misterioase, numite Dickinsonia au confirmat că aceasta a trăit cu 558 de milioane de ani în urmă în Rusia. Fosilele sale erau atît de bine conservate încît oamenii de ştiinţă au găsit colesterolul, pe care l-au numit „semnul distinctiv" al vieţii animale.

Imagina-ţi-vă un animal oval şi plat, cu un soi de înotătoare dorsală centrală şi o lungime de zeci de centimetri care trăieşte pe fundul oceanului. Nu are nici gură, nici intestine sau anus. Şi, care nu seamănă cu nimic cunoscut zilelor noastre. Acesta este cel mai vechi animal de pe Pămînt. Cel puţin aşa este descris de către cercetătorii de la Universitatea Naţională a Australiei, într-un studiu publicat în revista Science.

Animalul a trăit în timpul perioadei Ediacarane, cu aproape 100 de milioane de ani înaintea perioadei Cambriene. Explozia cambriană a avut loc atunci cînd animalele complexe și alte organisme macroscopice, cum ar fi moluștele, viermii și bureții, au început să domine dovezile fosilelor.

„Moleculele de grăsime ale fosilelor pe care le-am găsit dovedesc că animalele erau mari și abundente acum 558 milioane de ani în urmă, cu cîteva milioane de ani mai devreme decît se credea anterior", a declarat profesorul Jochen Brocks de la Universitatea națională din Canberra.

Oamenii de știință spun că descoperirea fosilei care arată ca o frunză sau ca o amprentă a degetului mare este extrem de importantă pentru paleontologie.

Sursa: sciencealert.com