CUM ALEGEM CORECT SEMINTELE PENTRU GRADINA

La ediţia din acest an al celei mai mari şi importante expoziţii naţionale, „Fabricat în Moldova”, un spaţiu impunător a fost rezervat producătorilor şi comercianţilor de seminţe pentru grădină. Or, pentru că R. Moldova este o ţara agrară şi mare parte din populaţie îşi asigură alimentaţia din lotul de pe lingă casă sau de la aşa-numitele „fazende”, aceste gherete erau mereu solicitate de clienţi. Unii erau mai mult cu interesul, alţii chiar dornici să cumpere, iar consultanţii - gata să explice orice detalii ce ţin de această marfă.

La început de an, grădinarii îşi planifică deja culturile de legume pentru sezonul de primăvară, care se apropie. Grădina proprie este locul unde putem creşte diferite soiuri de plante, fiind siguri că mîncăm sănătos.

Pentru aceasta, însă, trebuie alese cele mai bune seminţe, preferîndu-se soiuri autentice şi care să dea cea mai bună roadă. Mai mult, cu chibzuială şi respectarea unor tehnologii, grădinarii pasionaţi îşi pot pregăti de sine stătător seminţele pentru alt an agricol. Despre faptul cum pregătim aceste seminţe, vom discuta cînd vom avea primele roade, dar pînă a ajunge la seminţele proprii este bine de ştiut mai întîi cum alegem corect seminţele din comerţ.

În acest sens, mai jos, propunem cititorilor interesaţi o culegere de sfaturi de la specialişti:

1. Fă un plan al grădinii şi în funcţie de acest plan achiziţionează seminţele.

2. Nu uita să ţii cont de climă, tipul de sol pe care-l ai în grădină, asolament.

3. De regulă, pui în grădină legumele preferate, cele care se pot păstra peste iarnă, dar şi un strat, două să fie cu ierburi aromatice. Dacă nu-ţi poţi permite un strat de ierburi aromatice (din lipsă de spaţiu), poţi semăna în ghivece sau jardiniere care vor decora terasa sau intrarea în casă.

4. Dacă eşti o persoană ocupată şi nu ai timp suficient pentru grădinărit, alege seminţe de legume şi flori puţin pretenţioase şi care cer un minim de îngrijire.

5. Dacă spaţiul destinat grădinii de legume este mic, ai grijă să alegi specii care sînt compacte şi ocupă spaţiu puţin. Exemplu: salată, ridichi de lună, roşii, ardei, fasole. Eviţi dovlecii, castraveţii, harbujii sau porumbul zaharat.

După ce ai rezolvat toate cele de mai sus te concentrezi pe achiziţionarea seminţelor.

6. Fii selectiv cu alegerea furnizorilor! Cumpăra seminţe de calitate. Ai grijă ca pe pachet să fie inscripţionate toate elementele de identificare: soi/ hibrid, producător, lot si mai ales termenul de valabilitate.

7. Nu cumpăra seminţe expirate sau care nu au dată de ambalare/ termen de expirare inscripţionate. Nu vă lăsaţi păcăliţi de preţ!

8. Cumpăra cu 10 % mai mult decît ai nevoie, să ai pentru orice eventualitate. Unele legume cum sînt spanacul, loboda, salata, ridichile de lună pot avea două recolte pe an, primăvara şi toamna, deci, ai nevoie de seminţe în plus.

9. E bine să achiziţionezi seminţele de la firme specializate care-ţi pot da detalii cu privire la particularităţile de care să ţii cont pentru fiecare plantă.

10. Unele seminţe au nevoie de o perioadă de pregătire pentru a germina (diverse tratamente termice, tratamente fitosanitare etc), unele seminţe germinează numai la lumină, altele germinează numai la întuneric.

11. Trebuie să citeşti cu atenţie specificaţiile de pe ambalaj şi dacă ai neclarităţi să ceri ajutorul unui consultant de la firma furnizoare.

12. Cumpără seminţe cu diverse rezistenţe la boli, compară produsele diverselor firme, alege seminţele autohtone care sînt adaptate la condiţiile pedologice (de sol) şi climatice din tara noastră.

13. Ai grija cînd semeni seminţele, solul să nu fie rece si îmbibat cu apă fiindcă seminţele vor putrezi sau nu vor răsari. Respectă temperatura din sol indicată de producător pentru semănat.

14. Dacă au rămas seminţe neutilizate, e bine să le ţii in ambalajul original pe cît posibil, dacă nu, păstrează-le în pungi de hîrtie pe care să fie indicată specia, soi/hibrid şi anul de provenienţa şi să fie puse într-un loc întunecos şi rece. Astfel se pot păstra mai mult timp.

15. Dacă ai seminţe mai vechi şi nu ştii dacă mai sînt bune sau nu, poţi face un test de germinare. Pe o bucată de sugativă sau prosop din hîrtie îmbibat cu apă, presară cîteva seminţe. Dacă mai puţin din jumătate au încolţit, atunci e cazul să-ţi achiziţionezi urgent alte seminţe.

Pe piaţa din Republica Moldova pot fi cumpărate seminţe la plic, dacă este vorba de grădină, şi angro, dacă este vorba de o afacere agricolă. Însă în ambele cazuri, consumatorul trebuie mai întîi să verifice actele producătorului sau comerciantului, precum şi ambalajul. Pentru că acesta trebuie să fie integru, fără găuri, scurgeri, fără urme de umezeală. Seminţele de legume sînt foarte sensibile şi dacă nu vei fi atent, ai putea face investiţii inutile.

Totodată, un grădinar amator ar trebui întotdeauna să se axeze pe cumpărarea seminţelor de legume bio sau seminţe de legume tradiţionale care sînt polenizate liber, care vă vor recompensa prin gust deosebit şi un nivel de vitamine ridicat.

Bogdan DUMITRAŞCU