CUM A FOST VAZUTA DIN CHISINAU OFENSIVA OCCIDENTULUI IN SIRIA

Forțele aliate ale SUA, Regatului Unit și Franței, au lansat în dimineața zilei de sîmbătă peste o sută de rachete de croazieră și ”aer-sol” asupra Siriei.

SUA și aliații din NATO: Marea Britanie și Franța, au atacat în această dimineață Siria. Primele rachete NATO în Siria au fost lansate la ora 4.00 dimineața (ora Moldovei).

Președintele american Donald Trump a anunțat că a ordonat forțelor armate să efectueze atacuri „țintite” asupra Siriei. Atacul era în desfășurare chiar în momentul în care șeful Casei Albe făcea anunțul. Armata americană a fost asistată în această acțiune de forțele britanice și franceze.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că armata SUA, Marii Britanii și Franței a lansat, în această dimineață, mai mult de 100 de rachete de croazieră și rachete ”aer-sol” pe teritoriul Siriei. Potrivit Ministerului rus al Apărării, atacul NATO a fost efectuat asupra infrastructurii militare și civile de pe teritoriul Siriei.

Administrația siriană a denunţat atacul cu rachete efectuat de forțele aliate. Potrivit autorităților de la Damasc, aceste atacuri au urmărit să împiedice o misiune a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care urma să înceapă sîmbătă o anchetă în orașul Douma privind un presupus atac chimic. Potrivit sursei, astfel Occidentul încearcă astfel să îşi ascundă minciunile.

Escaladarea situației din Siria va avea un efect devastator asupra întregului sistem de relații internaționale, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit liderului de la Kremlin, ”istoria le va așeza pe toate la locul lor”.

”Istoria deja a demonstrat responsabilitatea Washingtonului pentru masacrul sîngeros din Iugoslavia, Irak, Libia”, a declarat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a mai declarat că Rusia va cere o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre acţiunile agresive ale SUA şi aliaţilor săi. El a adăugat că Rusia „condamnă ferm atacul asupra Siriei, acolo unde soldaţii ruşi ajută guvernul legitim în lupta sa cu terorismul”.

Analiști politici din Moldova au declarat pentru Sputnik-Moldova că, atacul SUA asupra Siriei din această dimineață a știrbit din imaginea Washingtonului pe plan mondial. Potrivit lor, acțiunile de astăzi ale SUA din Siria au fost ”o ultimă tentativă a Statelor Unite în a cîștiga teren în această țară”.

Directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, Valeriu Ostalep, a declarat într-un interviu radiofonic pentru Sputnik-Moldova că motivele anunțate de SUA în atacul cu rachete asupra Siriei sînt extrem de dubioase.

”Nu înțeleg care ar fi sensul acestei operațiuni. Ei anunță că au atacat locul unde ar putea fi rămîșițe de armament chimic. Este un marasm să ataci cu rachete locul unde se presupune că mai este armament chimic, deoarece este clar ce s-ar putea întîmpla cu el”, a declarat expertul.

În opinia analistului politic, prin manevrele militare din această dimineață SUA a rămas cu o imagine extrem de proastă pe arena internațională.

”SUA a pierdut acest război diplomatic și-a știrbit extrem de mult imaginea. În ultimii 50 de ani, SUA nu a avut o astfel de imagine negativă pe arena internațională. Această agresiune este inexplicabilă. Faptul că permanent amenință diferite țări, nu adaugă prestigiu acestui stat”, a declarat directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate.

Politologul Victor Juc este de părere că occidentalii au folosit o ultimă ocazie în tentativa de a-l debarca de la putere pe președintele sirian Bashar al-Assad, care din contra cîștigă teren și după toate probabilitățile chiar va învinge opoziția susținută de occidentali.

„A fost o acțiune pentru consumul intern al occidentatilor”, a declarat Juc.

Fostul eurodeputat din România, Adrian Severin, a declarat pentru Sputnik-Moldova că, nu există nici un temei de drept internațional pentru acțiunile puterilor occidentale asupra Siriei sau, dacă se pregătește un temei, acesta va demonstra că dreptul internațional este insuficient.

„Cert este că dreptul internațional, așa cum l-am cunoscut în secolul trecut, a murit și avem nevoie foarte urgent ca să definim noi reguli de drept internațional", a declarat Adrian Severin.

Politicianul a mai menționat că exista speranța ca în culisele diplomației internaționale să aibă loc negocieri serioase, care vor conduce la o nouă ordine prin pace, în caz contrar, vom avea o nouă ordine obținută prin război.

„În momentul actual avem de a face mai degrabă cu o operațiune de marketing, decît cu una militară propriu-zisă. Fiecare își vinde imaginea și o anumită opțiune geostrategică. Nu cred că sîntem în situația unui adevărat război între marii actori ai lumii, mai degrabă cred că este un spectacol în care fiecare încearcă să-și salveze imaginea în condițiile în care nu s-a ajuns la o înțelegere asupra unei formule pe care toți o consideră suficient de rezonabilă sub aspectul costurilor”, a conchis fostul europarlamentar.

Sursa: sputnik.md