CUM A COMENTAT IGOR DODON SCANDALUL DIN PARLAMENT

Deciziile politice în Legislativ se iau cu majoritatea voturilor, nu cu pumnul și bîta. Declarația a fost făcută de președintele în exercițiu, Igor Dodon. Oficialul a venit cu o reacție la cele întîmplate astăzi în Parlament pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon a venit cu un mesaj către deputații din Legislativ pe pagina sa de Facebook. El a comentat îmbrîncelile din cadrul ședinței plenare de astăzi.

„Anume un asemenea spectacol – de instabilitate, haos și ură – a fost demonstrat azi în Parlament de fracțiunile de dreapta. Observ că unele persoane nicidecum nu pot ieși din emoțiile campaniei electorale și îmi pare rău că, în loc să demonstreze cultură înaltă, unii așa-numiți „oameni buni” s-au comportat violent și neobrăzat la tribuna celui mai important for politic al țării – au răcnit, au stropit cu apă, au lovit, au blocat darea de seamă a miniștrilor, au rupt microfoane”, a menționat Igor Dodon.

Oficialul a subliniat că a acceptat rezultatele alegerilor din 15 noiembrie și că nu a ieșit la proteste și nu a chemat lumea în stradă. El a îndemnat deputații din opoziție să dea dovadă de calm și responsabilitate. 

„Deciziile politice în Legislativ se iau cu majoritatea voturilor, nu cu pumnul și bîta.(...) Democrația înseamnă dialog, polemici, certuri, dacă e cazul, dar în limita bunului simț, cu abordare civilizată și cu respect față de oponent. Și mai ales față de cetățenii care sînt martori la ceea ce fac politicienii. Dacă nu vă convin proiecte de lege, veniți cu amendamente, cu alternative, adresați-vă la Curtea Constituțională, amînați votarea lor, la urma urmelor, dar nu transformați Parlamentul în teatrul absurdului sau în ring de box”, a mai scris Dodon. 

Președintele în exercițiu a mai adăugat că deputații din opoziție pot cere demisia Guvernului Chicu, dacă aceștia nu sînt mulțumiți de activitatea lui. 
„Am mai spus și repet: dacă nu vă place Guvernul Chicu, inițiați demisia acestuia, îl dați jos și alegeți un alt prim-ministru sau puteți organiza alegeri parlamentare anticipate. Dar respectați procedurile legale. Și nu cereți ultimativ, căci nu aveți un asemenea drept nici legal, nici moral, nici politic. Socialiștii nu-și pot permite să abandoneze responsabilitățile de guvernare azi, în prag de iarnă, în plină pandemie și în criză economică”, a precizat Igor Dodon.

Sursa: sputnik.md