CUI DAM DE POMANA DE BLAJINI

GreșealapecareofacemdePașteleBlajinilor: Cuinutrebuiesă dămdepomană, dacă vremcaaceastasă ajungă laceirăposați.

Paştele Blajinilor sau Paştele Morţilor se ţine în lunea de după Duminica Luminată, la o săptămînă şi o zi după Învierea lui Hristos. Conform tradiției, în această zi se reunesc familiile și merg la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei dragi, plecaţi dintre noi.

„Paștele Blajinilor nu este altceva decît o sărbătoare dedicată celor care au trecut la Domnul. Inițial, după sărbătoare Învierii, credincioșii treceau pe la cimitir și îi salutau pe cei adormiți cu "Hristos a înviat!". Întrucît oamenii nu s-au limitat doar la acest salut și au vrut să facă și pomeniri și slujbe pentru credincioși, deoarece cunoaștem că în perioada luminată nu se pomenesc răposații, această zi a fost fixată după Duminica Tomii, în ziua de luni”, spune teologul Sergiu Crudu.

Se spune că, de Paştele Blajinilor, sufletele morţilor sînt libere şi pot gusta din mîncărurile care sînt date de pomană. Pentru a ajunge la ei, darurile trebuie date celor care au nevoie de ele, spun reprezentanții bisericii.

„La cimitir trebuie să ducem ceva simbolic – pască și ouă roșii. Cel mai important este să nu facem schimb de daruri între rude, dar să dăm străinilor și anume celor care au nevoie. Milostenia se face cu cei care au nevoie de aceste daruri și nicidecum nu trebuie să facem fală – fala este un păcat”, adaugă teologul Sergiu Crudu.

Potrivit preotului, pe lîngă pască și ouăle roșii, la morminte se aduc lumînări aprinse, tămîie și flori vii.

Silvia ZAVADOVSCHI(sputnik.md)