CUI AR FI TREBUIT SA ACORDE PRESEDINTELE TIMOFTI ORDINUL „STEFAN CEL MARE” SAU ORDINUL REPUBLICII

Dacă tot vorbim despre merite, iată cine… merită!

Autor: Mihai CONŢIU

Nu Băsescu merita răsplătit de preşedintele Timofti cu Ordinul „Ştefan cel Mare”, ci cel puţin patru oficiali români care, cel puţin din 2007 şi pînă în prezent, au făcut pentru Moldova mai mult decît guvernarea de după 2009. Aici, fireşte că mă refer la munca de teren, cea diplomatică şi europarlamentară prin care, în mod exclusiv, a fost posibil ca Moldova să ajungă la stadiul actual de relaţii cu Uniunea Europeană – Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb, ridicarea regimului de vize pentru moldovenii care vor să circule în statele europene, întregul cumul de ajutoare financiare europene, consultanţă, asistenţă tehnică şi multe, multe altele!

Aici este vorba despre europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu, fost raportor pentru Moldova, şi europarlamentarul român Maria Petre, cărora li se adaugă fostul lor consilier europarlamentar pentru Moldova Eduard Alexandru. Aceştia, la începutul anului 2008, primind aviz favorabil de la guvernarea comunistă, au deschis, la Chişinău, primul birou europarlamentar într-o ţară nemembră a UE.

Cel de-al patrulea oficial român care ar merita să fie decorat astfel de preşedintele Timofti este senatorul român pentru românii de pretutindeni Viorel Badea. Foarte puţini sînt cei care ştiu cum Viorel Badea, împreună cu acelaşi consilier Eduard Alexandru, secondaţi fiind de specialişti, bat pasul prin toată Moldova, pe la orice Primărie locală care este dispusă să-i primească, ca să-i ajute pe primari, să le întocmească proiecte spre a atrage granturi europene de dezvoltare a localităţilor lor în absolut tot ceea ce le lipsesc – ce vor să construiască, să repare, proiecte de infrastructură, asistenţă socială, medicală sau educaţională etc., etc. De reţinut este faptul că ajutorul pe care aceştia vor să-l ofere tuturor primăriilor nu depinde de culoarea politică a primarilor sau a consiliilor locale, ci exclusiv de nevoile cetăţenilor.

Aceştia sînt oamenii care, într-adevăr, fac ceva pentru această ţară, pentru oamenii de rînd! Acestora li se cuvin Ordinul „Ştefan cel Mare” şi Ordinul Republicii. Un alt diplomat de mare anvergură căruia i se cuvenea unul dintre aceste Ordine este fostul şef al Delegaţiei UE la Chişinău, ambasadorul Dirk Schuebel.

Dacă tot vorbim de recunoştinţă naţională, domnul preşedinte Timofti, credem că sînteţi total neinformat nu doar dumneavoastră, ci şi consilierii domniei voastre, care ori sînt ignoranţi, ori rău-voitori!