CUBA VA LUPTA PINA LA ULTIMUL SOLDAT. DIN ARMATA VENEZUELEI

S-ar părea că regimul lui Maduro se apropie de sfîrșit. Cum va proceda Cuba? Potrivit mai multor sondaje recente, majoritatea populației din Venezuela ar vrea să scape de Maduro.

Juan Guaidó este un favorit pentru succesiune, susținut de circa 50 de state democratice, precum și organizații internaționale.

Însă ce va face Cuba? Păpușarii politici cubanezi confirmă concluziile din depeșele secrete, trimise cu poșta diplomatică spre Havana. Ei nu au încredere nici în telefoane, nici în internet, nici în mesaje codate. Ambasadorul Cubei în Venezuela Rogelio Polanco i-a chemat pe susținătorii lui Maduro ”să reziste”. El a făcut această declarație la inaugurarea catedrei ”Hose Marti – Fidel Castro” a universității din Petar, Cuba. Potrivit ambasadorului, Cuba a reușit să reziste în fața politicii agresive a SUA timp de decenii. Venezuela poate face același lucru, dacă strînge cureaua și începe să sape tranșee. A fost ordonat să se împotrivească. Cuba eroică este gata să lupte pînă la ultimul soldat… din armata Venezuelei.

Ambasadorul înțelege că toate acestea sînt aberații. Dar tot el înțelege că nu a fost numit ambasador pentru a spune adevărul, ci pentru a păstra subvenţiile și alte ajutoare pe care Venezuela le oferea Havanei.

Aceasta este misiunea lui. El este un jurnalist promovat de serviciile de spionaj în lumea diplomatică și nu un profesor de etică. Este evident că ambasadorul spune nu ceea ce gîndește, ci ceea ce trebuie să spună. Rogelio Polanco consideră că situația din Venezuela e mai rea decît în Cuba. El îl socoate pe Maduro drept idiot, dar este nevoit să-i zîmbească. Situația se agravează și din cauza că SUA au decis să-l înlăture mai înainte ca Maduro să fie demis. Exodul din Venezuela influențează negativ întreaga regiune.

După moartea lui Kennedy Washingtonul s-a împăcat cu existența dictaturii cubaneze. În primul rînd, toți considerau că nu va dura mult timp și nu merita să mergi la un risc, încercînd să distrugi această dictatură. În plus, nimeni nu-și putea imagina ce va genera căderea bruscă a regimului Castro. Clinton i-a oferit chiar și 20 000 de vize anuale, pentru a-l liniști. Anturajul lui Clinton spera că administrațiile ulterioare se vor lămuri cu Havana.

Însă abordarea respectivă e una total diferită de cea a lui Trump, care e decis să-l debarce pe Maduro cît mai curînd. Iar Havana, pe de o parte îi îndeamnă pe susținătorii lui Maduro să reziste, iar pe de altă parte își recheamă consilierii și militarii și distrug materialele compromițătoare…

După El Nacional, Venezuela