CU OCHI-N PATRU. CÎT CEPELE DE MARI!

Ei în exotismul luxului, noi în paroxismul nevoilor

Autor: Mihai CONŢIU

Pentru că tot venita-a vorba despre vacanţe, inclusiv despre a noastră, haideţi, scumpilor, s-o tragem cu ochiul atent spre Ei şi spre Noi! Ce fac EI acum şi ce facem NOI? EI, fireşte, sunt „aleşii naţiei”, cărora li se declanşează cele mai nărăvaşe crampe la stomac atunci cînd este vorba despre grija pe care o au faţă de popor. La fel ni se întîmplă şi nouă, nealeşilor, alegătorilor! Nu-i aşa că suferiţi crunt, fără, însă, ca să aveţi chiar aceeaşi dieree, atunci cînd auziţi că un biet deputat n-a plecat într-o vacanţă binemeritată într-un loc cît mai îndepărtat de mizeriile noastre cu etichetă idilică, mioritică?

Păi cum să mai cugete aleşii noştri la bunăstarea patriei dacă şi în timpul vacanţei stau în aceeaşi mizerie cu NOI? EI, ca să aibă mintea limpede, trebuie, obligatoriu, să-şi odihnească ciolanele pufoase, cărnoase împreună cu familia sau „secretarele”, pe plaje de lux şi luxuriante din ţări cît mai exotice, în vîrful unor munţi măreţi, în staţiuni de recuperare dintre cele mai bine dotate etc.

Doar n-o să avem pretenţia ca şi în timpul vacanţei să se istovească în aceleaşi saune ticăloase moldoveneşti, în care sunt nevoiţi să se exileze în timpul anului! Păi, noi de ce-i plătim atît de bine? Păi, de ce, mama dracului, ne-am milogit de EI, aproape un an, să-şi voteze o amărîtă de îndemnizaţie de vacanţă de doar 30.000 de lei de căciulă? Ca să se întremeze unde-i mai bine, nu?

Vai de capul lor cu amărîtul de salariu de 9.000 de lei pe care-l primesc pe Pămînt, nu pe Lună, plus îndemnizaţii, călătorii plictisitoare peste hotare, întreţinerea secretarelor, SRL-uri, pachete cu brînză ecologică din provincie etc.!

Oricît de prăpădiţi şi morţi de foame am fi, un lucru trebuie să-i intre bine în cap şi puradelului de ţigan care, în fiecare Duminică, cerşeşte şi mai că nu-ţi fură din pantaloni şi  fudulia anatomică în faţa sfintei Biserici Sf. Cuvioasa Parascheva: Deputaţii, politicienii trebuie să se răsfeţe bine pentru mîntuirea mizeriei noastre!

Cum, de exemplu, ar mai lupta pentru NOI, pentru bunăstarea noastră domnul Vladimir Voronin, îngerul luptei de clasă, apărătorul celor obidiţi de soartă, dacă ar fi nevoit să se odihnească într-o baracă sindicală de la Vadul lui Vodă sau printre privilegiaţii vilegiaturişti de la Zatoka, în Ucraina moldovenească?

„Şefu-i şef şi-n pielea goală”, se spune, dar, pe de altă parte, se mai zice că nu-i bine să ne regulăm şefii că se înmulţesc! Eu cred că cel mai bine ar fi ca să nu-i mai votăm niciodată pe acei politicieni care au nesimţirea ca să-şi petreacă vacanţele printre rîndurile de păpuşoi ale părinţilor lor de la ţară, la prăşit, şi la bodega din sat, seara. Du-te, omule, la Kislovodsk, la ape minerale, bune după două sticle de cogniac băute aproape zilnic pe parcursul anului parlamentar!

În tot acest timp, NOI, cei pentru care deputaţii şi politicienii îşi dau şi cămaşa de pe EI, ca să-şi cumpere alta de la Paris că au purtat-o deja de două ori, suntem cei mai fericiţi oameni. Pe noi ne doare undeva de legile pe care şi le fac spre a se orîndui cum le-o fi mai bine în STAT, n-avem grija vizitelor protocolare, pentru care ai nevoie de ţoale de lux, nu ne batem capul cu implementarea în discursuri a „principiilor şi valorilor” europene, nu ştim la ce ne foloseşte euro-integrarea, şi Uniunea Eurasiatică motiv pentru care le lăsăm lor pe amîndouă, să facă ce vor cu ea şi alte daravele! Am lucrat noi vîrtos şi sincer pentru statalitate şi suveranitate cu ex-preşedintele Voronin, iar acum dumnealui îşi porneşte ortacii tocmai împotriva ţării pe care a „iubit-o” constituţional tocmai 8 ani!

După noi nu se ţin ziariştii ca să ne întrebe ce şi cum despre declaraţiile de avere, pentru că n-o văd pe toată peste gard. Avem şi amintiri frumoase despre vacanţă, amintiri pe care nu le încurcăm între ele, iar asta pentru că n-ai cum să uiţi singurul concediu la sanatoriu pe care ni l-a dat puterea sovietică în anul 1987.

NOI n-avem teamă de televiziuni, că nu vin să ne filmeze cînd muncim pe brînci, în arşiţa asta nenorocită, pe cîmp, nici cînd ne alcoolizăm cu rachiu puturos pentru că nu avem un loc de muncă. NOI suntem vedete atunci cînd vrea sufleţelul nostru să-i dăm cu toporul în cap, la beţie, vreunui vecin, cînd ne violăm vreo nepoată de 6 ani, atunci cînd binefăcătorii noştri lideri politici ne dau o sacoşă cu ulei, orez şi macaroane ca să ieşim la un miting în apărarea drepturilor noastre de care oricum ne bucurăm pînă la lacrimi şi moarte şi tot aşa!

Noi suntem prea credincioşi ca să cerem imposibilul de la viaţă, grijania ei de soartă! Dacă n-am fi îndatoraţi cu bani pînă la moarte, atunci nimeni n-ar şti că mai trăim, dar aşa, măcar sunt cei care ne caută ca să le restituim datoriile, căci statul oricum ni le ia cu forţa. Vom fi fiind noi proşti, dar ne creşte inima în piept cînd îl vedem pe alesul nostru Mihai Ghimpu. Şi ce dacă, el şi nepotul lui, Dorin Chirtoacă,  sunt putred de bogaţi pe spinarea noastră? Păi, ei, oricum, nu-s în stare, ca noi, să muncească cu adevărat, nu pe cale orală, să tragă şi o beţie straşnică, iar după aia să-şi şi tăvălească în draci nevasta sau ibovnica! Ce folos să ai bani dacă nu ai cu ce?

Între timp, noi, jurnaliştii de la ziarul vostru preferat, „Moldova Suverană”, iubite cititorule, vom fi cu ochii pe oricine, inclusiv pe popi, şi, zilnic, vă vom ţine la curent, online, despre tot, toate, toţi şi... tonţi cu toane!