Cu istericii si ipocritii nu-i de joaca, caci la ei trebuie mesteșug, nu gluma!

Cum știu s-o demonizeze pe superba interpretă Ana Munteanu așa-zișii pro-români

 Mihai CONȚIU

Toți cei interesați au urmărit cu emoție și admirație evoluția superbei interprete Ana Munteanu la concursul ”Vocea României” de la Pro Tv România. Satisfacția celor care i-au admirat talentul și au susținut-o a atins cote supreme în momentul în care tînăra din Republica Moldova și-a adjudecat marele trofeu de cîștigător.

O dată revenită la Chișinău, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a oferit cîștigătoarei concursului „Vocea României”, Ana Munteanu, „Diploma de onoare a Președintelui”, pentru „promovarea imaginii Republicii Moldova în lume, în semn de apreciere a talentului și a efortului depus în perfecționarea acestuia”. De aici, a și început circul mediatic al istericilor și ipocriților, care au criticat-o și acuzat-o în fel și chip pe această copilă cu un dar muzical de-a dreptul divin pentru că a primit acest premiu de la Dodon, somînd-o chiar să-l restituie. Printre primii isterici și ipocriți, a fost și moldo-românul de-a dreptul scelerat Constantin Codreanu, deputatul lui Băsescu din Parlamentul României. Așa-zișii jurnaliști moldoveni au fost atît de mitocani încît nu s-au mulțumit doar cu nesimțirea de a o hărțui doar pe această fetiță, căci au început s-o ”monitorizeze” și pe mama ei.

În 1911, cu circa un an înainte de moarte, marele scriitor umorist Ion Luca Caragiale îi scria prietenului său Octavian Goga, care era închis într-un din temnițele ungurești din cauza unor articole incomode puterii austro-ungare, următoarele:

„Ei vezi, la prost, trebuie meşteşug, nu glumă... Ascultă-mă... Ţi-am spus de-atîtea ori, nu te mai bate cu proştii, că te răpun... Ce crezi tu, pe urma cui am suferit eu în viaţă? Pe urma deştepţilor? Prostia, suverana prostie, e totdeauna mai tare. În zadar lupţi frumos cu tăieturi fine de floretă, el loveşte greu cu lăstarul în moalele capului. Şi în zadar risipeşti spirit şi vervă, el e tare ca piatra. Cum să-ţi spun, prostul are o concepţie telurică a vieţii. Uite aşa îşi înfundă ochii şi urechile, îşi înfige capul în pămînt ca struţul, ridică spatele şi trec pe deasupra lui toate curentele... Nimic mai greu decît să cîrmuieşti proştii... Ei au un instinct de împotrivire organică”.

Cam astfel stă treaba și cu obtuzii și ipocriții pro-români care o acuză pe Ana Munteanu! Ei, vezi, Doamne, o critică pe această excepțională copilă de pe poziții pro-românești, anticomuniste, antisocialiste și antirusești. Cînd spun că sunt și ipocriți cei care o acuză pe Ana Munteanu, mă refer la faptul că ei nu vor să-și amintească deloc că pe vremea guvernării comuniste, cînd, ca și astăzi, erau aceeași anticomuniști, antiruși și pro-români, ”mari icoane ale culturii române din Basarabia, personalități de prim rang și simboluri ale unionismului” au primit de la regimul condus de către Vladimir Voronin Ordine, Medalii, Premii Naționale etc. fără să li se… acrească de guvernarea comunistă și de președintele comunist. Putem începe cu marele compozitor Eugen Doga și putem continua cu cine vreți!

Președinția este o instituție simbol al oricărui Stat din lume, indiferent de locatarul ei. Ana Munteanu a primit această diplomă doar pentru meritul ei exclusiv, care oricum a fost recunoscut de o Românie întreagă, iar Dodon nu a făcut nimic altceva decît să i-l recunoască, la rîndu-i. Detractorii ei, însă, care sunt și detractorii lui Dodon, s-ar fi bucurat probabil dacă șeful Statului i-ar fi retras cetățenia pentru că ”Ana Munteanu și-a permis să participe la un concurs în România”. Uitînd că această copilă are doar 16 ani, criticii dihori ar fi vrut probabil s-o înregimenteze în pestrițele și băloasele lor organizații unioniste, să iasă cu ei la proteste destrăbălate și să nu se mai preocupe de cariera strălucită care o așteaptă. Din acest motiv, dar și pentru că l-am citat deja pe Caragiale, vă mai ofer un mic fragment ilustrativ din opera nemuritorului dramaturg:

”Numărul deosebitelor societăţi române, pe faţă sau secrete, este astăzi aproape incalculabil. Românul cît trăieşte trebuie să fie membru în mai multe societăţi; ba ceva mai mult, sunt români cari, chiar înainte de naştere, sunt membri în "Cornelia, societatea mamelor române pentru ajutorul mutual în caz de naştere"; iar alţii, chiar după ce mor, continuă a fi membri activi în societatea de îngropăciune mutuală: în schimbul unei neînsemnate cotizaţiuni, orice membru, la caz, doamne fereşte, de moarte, are dreptul a fi îngropat cu muzică. Dar să lăsăm pe promotorul înfiinţării acestei societăţi să vorbească... "Noi, românii verzi, purcedem de la următoarele principii sănătoase de progres național: A iubi neamul său e peste putinţă din partea aceluia care nu urăşte celelalte neamuri. Un neam nu poate avea vrăjmaşi în propriile sale defecte; vrăjmaşii lui sunt numai şi numai calităţile altor neamuri. De aceea, un neam nu trebuie să-şi piardă vremea a se gîndi cum să-şi îndrepteze defectele şi cum să-şi cultive calităţile; el are altceva mai profitabil de făcut: să le numere defectele şi să le ponigrească sau d-a dreptul să le tăgăduiască altora calităţile. Prin urmare, un neam trebuie să aiba veşnic groază de celelalte, deoarece existența unuia n-are alta condiţie decît compromiterea completă a altuia. De aci, necesitatea imperioasă a exclusivismului naţional celui mai extrem.”

Muzica de mare calitate nu cunoaște frontiere și nu poate aparține exclusiv unei ideologii, cu excepția celei care preamărește dictaturile, dar aceea este altfel de… muzică. Cei care o critică pe Ana Munteanu o fac pentru că și-ar fi dorit-o înregimentată în partidele sau organizațiile lor politizate, adică s-o facă prizoniera mentalităților lor înguste de grup. Ei nu înțeleg că această copilă trebuie să se bucure de o libertate absolută. În realitate, prin criticile lor agresive, parcă vor s-o inhibe, s-o demoralizeze și s-o izoleze public cu orice preț, din ură și chiar invidie, pentru talentul ei nemăsurat, dar necontrolat și certificat de ei. Recurg la aceeași arie a calomniei și a persecuției pe care, de 27 de ani, o exersează în cel mai criminal mod aproape toți ”proprietarii” unionismului agresiv, destabilizator și mincinos față de absolut oricine nu li se înregimentează!