CU GRAMATICA ÎN PLOP

Cinci greşeli gramaticale de care să te fereşti

Dacă exista o vreme cînd trebuia să intri în luptă fizică pentru a arăta ce cavaler eşti şi cît de ţanţoşă îţi stă pana de la pălărie, astăzi e mult mai uşor să demonstrezi că eşti un domn. Te îmbraci decent, vorbeşti corect, nu fluieri doamnele pe stradă şi nu stropeşti nici un trotuar cu salivă. De fapt, regulile ar fi mai multe, însă nu ne permitem să le elucidăm aici (mai avem şi alte articole). Acum ceva vreme am început cu gramatica şi principalele greşeli pe care le tot facem vrînd-nevrînd, iar acum este cazul să continuăm cu încă cinci, după un scurt sondaj printre colegi şi prieteni care ne-au mai spus ce îi enervează.

Din categoria „nu ştiu, eu am făcut realul”, uite ce gafe se mai fac şi cum le poţi preveni ca pe o arsură solară:

Verbul care creează nervi este a crea. Ca să nu îţi CREEZI probleme şi să crezi că eşti OK, foloseşte-l ca în DOOM. „Ei creează lucruri cool”, „noi creăm probleme în cartier”.

„Îmi cer scuze” este o expresie politicoasă, însă mai politicoasă ar fi dacă s-ar folosi cu forma ei corectă. Se pare că, dacă eşti unul dintre pedanţii exprimării corecte din punct de vedere gramatical, ar trebui să foloseşti doar „îţi cer scuze” sau „vă cer scuze”, pentru că tu ceri scuze cuiva pentru ce ai făcut, nu tot ţie. Problema este că expresia, la forma sa reflexivă, a rămas aşa în kitul de politeţe al oamenilor şi e greu să mai fie luată în seamă ca pe vremuri. În fine, vă cerem scuze dacă v-am tulburat.

Dacă atunci cînd vrei să iei masa la restaurant spui că „merg să servesc o friptură” înseamnă că, odată ce intri în local, îţi pui costumul de ospătar şi îi duci unui client o farfurie plină cu carne, eventual cîntând o melodie de petrecere. A servi, aşa cum este el prezentat în DEX, înseamnă „a îndeplini anumite funcţii”, „a pune, a aduce la masă”, „a fi util cuiva”. Dacă ţii neapărat să îl foloseşti atunci cînd mănînci ceva, foloseşte reflexivul: „mă servesc cu bomboane”. În nici un caz nu „servesc nişte bomboane”, altfel bomboanele nu mai ajung la tine.

În noua modă a exprimării se poartă să nu mai spui urmare, ci repercuRsiune. Greşit. Şi nu pentru că n-ar fi încurajate neologismele, ci pentru că R-ul nu are ce căuta în mijlocul cuvîntului, aproape desemnînd o parte a corpului. Forma corectă este „repercusiune”. Nu e greu deloc, nu?

"Te iubesc din cauza ochilor tăi verzi" nu este o declaraţie de dragoste, ci mai degrabă un reproş - excluzînd eventualul tău simţ poetic. Asta pentru că "din cauza" se foloseşte numai în construcţii negative, iar "datorită" în cele pozitive. Aşa că, înainte de a acuza sau a mulţumi, gîndeşte-te mai bine ce vrei să spui.

(Lecţii scurte de gramatică marca GQ România)