CU CE BAUTURI TREBUIE SA ASORTAM FELURILE DE MINCARE LA O MASA FESTIVA

Odată meniul unei mese festive alcătuit, trebuie alese vinurile care pot pune și mai mult în valoare felurile de mîncare servite. Pentru a evita greșelile la masa de Crăciun, lejdc.fr propune variante de vinuri și alte băuturi înrudite.

La foie gras, servit ca aperitiv, cel mai bine merge vinul alb de Sauternes, dar acesta nu este singura opțiune. Se potrivește și șampania.

Somonul afumat, care apare și el pe platou ca aperitiv, însoțit de felii de lămîie, se potrivește cu diferite tipuri de vin: tot șampanie sau un vin alb sec aromat de Loara sau Burgundia.

Dacă masa continuă cu melci pregătiți în unt cu usturoi, este recomandat un vin alb fructat, de preferință de Burgundia sau Alsacia. Stridiile în schimb pot fi asociate cu un vin alb sec foarte aromat, un riesling sau un chablis, și șampania putînd fi o opțiune.

Felul principal, curcanul, este pregătit de obicei la mesele de sărbători cu castane. Vine atunci rîndul vinurilor roșii, vechi de cîțiva ani pentru a fi plăcute la gust, în opoziție cu carnea de curcan, care este mai degrabă uscată. Amatorilor de vin alb li se recomandă în acest caz un vin din valea Ronului.

În cazul tortului de Crăciun în formă de buturugă, cu multă ciocolată, trebuie găsit un echilibru cu zahărul și materiile grase din desert. Cele mai bune soluții sînt vinurile dulci naturale, de exemplu porto. Șampania, care se servește de obicei la sfîrșitul mesei, nu este în realitate o soluție bună: din cauza puterii ciocolatei, bulele de aer și prospețimea băuturii pier foarte repede în gură.

Sursa: Agerpres