CRUCIAŢII ROŞII SUNT GATA SĂ IA CU ASALT CHIŞINĂUL

Voronin bate toba, Voronin bate tare, Voronin bate toba, el vrea la guvernare!

Autor: Victor NICHITUŞ

nichitus.jpg

Cea de a doua moţiune de cenzură depusă de opoziţia parlamentară (PCRM – nota redacţiei) din Republica Moldova a eşuat. Doar 36 de deputaţi au susţinut moţiunea îndreptată împotriva Cabinetului de Miniştri condus de Iurie Leancă. Partidele aflate în arcul guvernamental şi-au demonstrat şi de această dată coeziunea. Desigur că ideologii PCRM ştiau din timp că rezultatul acţiunii lor politice va fi nul.

Notam anterior că motivaţia acestor două moţiuni de cenzură este strîns legată de mobilizarea simpatizanţilor domniilor lor pentru participarea la marşul asupra Chişinăului. Opoziţia comunistă are nevoie de suficient timp pentru acumularea resurselor financiare destinate organizării acestei cruciade, dar şi pentru obişnuirea locuitorilor municipiului Chişinău cu zgomotul făcut de marşurile comuniste şi adormirea vigilenţei apărătorilor ordinii publice. Resursele financiare sunt necesare pentru transportul roşiilor cruciaţi moldoveni către capitală, dar şi pentru întreţinerea lor. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, şi-a anunţat speranţa ca la viitorul protest să participe circa 200-300 mii de oameni, ceea ce înseamnă, din nou, resurse financiare uriaşe.

Portalul de ştiri Omega, afiliat opoziţiei comuniste, nota că, „marşul spre Chişinău se pregăteşte în fiecare localitate din Moldova şi va avea scopul deturnării de la guvernare a Coaliţiei pro-europene.” PCRM a anunţat deja că va face publică ziua în care va organiza acest marş. Potrivit lor, protestul va avea loc în luna noiembrie şi la el vor participa oameni din toate raioanele ţării. Anunţul a fost făcut de secretarul general al PCRM, Iurie Muntean, în cadrul unui miting organizat de comunişti la Palatul Republicii.

Înştiinţarea făcută de Iurie Muntean nu a rămas fără replică.

În cadrul unei emisiuni televizate la care au participat liderul PLDM, Vlad Filat şi al PD, Marian Lupu, s-a făcut auzită declaraţia că, pe 3 noiembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale va avea loc o acţiune de susţinere a mişcării pro-europene a guvernului moldovean. Marian Lupu, a spus că acţiunea, „nu va fi îndreptată împotriva cuiva sau a ceva, ea va fi una în susţinerea viitorului acestei ţări, a progresului, a modernizării Republicii Moldova”

Liderul liberal democrat, Vlad Filat, a confirmat faptul că demonstraţia  va fi organizată de toate cele trei componente ale coaliţiei. "Vom organiza pe 3 noiembrie o acţiune pentru o Moldovă europeană, unde vor veni oamenii să îşi expună punctul de vedere privind viitorul ţării. Nu vor veni cu tobe, cu injurii sau cu agresivitate, ci cu zîmbete. Această acţiune va fi organizată în comun. Mă refer la partide şi la oameni de bună credinţă", a subliniat Vlad Filat.

Cele două înştiinţări, ale opoziţiei şi puterii, vin să dea bătăi de cap atît municipalităţii, cît şi organelor de apărare a ordinii publice. La ultimul miting al comuniştilor moldoveni, printre participanţi, presa a observat persoane care erau sub influenţa alcoolului ori a substanţelor halucinogene. Multe din aceste persoane aveau un comportament agresiv. Jurnaliştii afirmă că acelaşi tip de persoane au fost cei care, pe data de 7 aprilie 2009,  au iniţiat atacul asupra clădirii Preşedinţiei şi Parlamentului moldovean. Să fie oare un semn că opoziţia şi-ar dori reeditarea acelor nefericite evenimente?

Reprezentanţii municipali ai forţelor de menţinere a ordinii publice, la începutul lunii octombrie, nu au putut face faţă atacurilor verbale îndreptate asupra alteţelor regale care au depus o coroană de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare din centrul capitalei moldoveneşti. Vor putea ei să ţină în frîu armata cruciaţilor roşii?

Ce se va întâmpla dacă, participînd la marşul asupra Chişinăului, simpatizanţii comuniştilor moldoveni vor da nas în nas cu simpatizanţii coaliţiei de guvernare? Vor intra oare simpatizanţii Uniunii Vamale, în altercaţii violente cu simpatizanţii mişcării pro-europene?

Surse din cadrul conducerii comuniştilor moldoveni mi-au declarat sub acoperirea anonimatului că opoziţia este conştientă de toate riscurile pe care le implică o revoluţie. Catifeaua anunţată ar putea fi una mai contondentă.

Sunt oare pregătite forţele de ordine să facă faţă acestor provocări? Prezenţa doamnelor poliţiste în cordonul de menţinere a ordinii publice pare a spune că deocamdată protestele comuniştilor moldoveni nu sunt luate în serios şi că domnul Voronin ar proceda, vorba cîntecului: Voronin bate toba, Voronin bate tare, Voronin bate toba, el vrea la guvernare!

Ce se va întîmpla dacă persoanele agresive observate printre protestatari nu se vor mulţumii doar să bată toba?

(Titlul articolului aparţine redacţiei)