CÎRTIŢE SAU OAMENI DE AFACERI?

Coloana a V-a în realitatea moldovenească

Nota redacţiei: Coloana a cincea (spaniolă Quinta columna) este denumirea dată agenturii generalului Franco şi care activa în Republica Spaniolă în perioada războiului civil dintre 1936-1939. Spion, terorist, diversionist, provocator, agenţi de influenţă, grup de trădători în slujba duşmanului, care organizează diversiuni, acte de sabotaj etc. pentru a dezorganiza spatele frontului.

În condiţiile unei ţări, instabilă politic şi sfîşiată de divergenţe interne şi externe, cum este în prezent Republica Moldova, problemele ce ţin de activităţi diversioniste şi spionaj în detrimentul intereselor statului demult au devenit o realitate obiectivă. Într-adevăr, care-i rostul să porneşti acţiuni militare, atunci cînd din contul colaboraţioniştilor şi rezidenţilor serviciilor speciale de informare din afară poate fi distrusă dinăuntru situaţia politică şi economică a unei ţări?

Unul dintre exemple în acest sens îl constituie un cunoscut cetăţean al Republicii Moldova, aparent fidel intereselor ţării sale, iar în realitate apărînd absolut alte idei. În această ordine de lucruri este relevant cazul lui Ghenadi Abaşkin, ex-preşedinte al Consiliului de Administraţie SA „Moldova Gaz”. Şi acum, după o bună perioadă de cînd a părăsit acest post, Abaşkin duce o viaţă activă în plan de afaceri, ocupînd oficial un loc de muncă similar cu fostul. N-ar fi nici o problemă, însă lucrul oficial este una, pe cînd cel invizibil, obscur chiar, este cu totul altceva.

Pe parcursul întregii sale activităţi, ocupaţiile lui Abaşkin au fost cuprinse de ceaţă. În presă apăreau periodic anumite detalii referitor la nelegiuirile legate de numele acestuia. Unii deputaţi şi-au declarat intenţiile să scoată în vileag scheme de corupţie lansate şi practicate de Abaşkin, însă vorba fabulei „sacul în iaz nu s-au tras, ci tot pe loc au rămas”. Totodată, periodic apăreau şi la fel dispăreau informaţii privind contrabanda folosită cu succes în domeniul industriei „fashion” de către soţia acestuia Natalia Patranica – Abaşkin şi fiul său Roman, care au creat o reţea de firme fantome cu ajutorul cărora pe teritoriul R. Moldova pe căi ilicite se aduceau diferite mărfuri produse în străinătate, ocolind procedurile oficiale şi achitarea legală a impozitelor. Or, în acelaşi timp, Natalia Abaşkin povestea în interviurile acordate presei despre brand-uri comercializate în magazinele sale, care oficial încă nu erau în vînzare în Moldova. Nici în acest caz istoria nu s-a dovedit a fi cu final fericit.

Chiar şi faptul că printre angajaţii lui Abaşkin se numără o controversată persoană cum este deja celebrul Victor Aksiuk, care suferă de o gravă formă de alcoolism, iar feciorii lui Artiom şi Denis sînt daţi în căutare federală de către autorităţile Rusiei pentru comiterea unor serioase infracţiuni economice, a rămas neobservat de justiţia noastră naţională şi nu l-a afectat în nici un fel pe fostul şef de la „Moldova Gaz”.

În legătură cu aceasta se impune o întrebare simplă şi logică: cine îi acoperă ilegalităţile domnului Abaşkin şi, principalul, de ce? Poate nu întîmplător Abaşkin a obţinut cetăţenia aşa-zisei republici moldoveneşti nistrene (rmn), lucru despre care în mass-media s-a pomenit în repetate rînduri? Leul se pregăteşte de vînătoare? Nu se va întîmpla oare că sub masca unui businessman moldovean se ascunde un rezident sau un informator al unui stat străin, iar printre misiunile lui Abaşchin să figureze şi analiza detaliată a situaţiei curente din Moldova, ulterior aceste date şi alte informaţii urmînd să fie transmise altor ţări? Mai ales că pentru îndeplinirea acestui soi de misiuni nu există condiţii mai potrivite decît cele ale unui funcţionar cu trecere la palat şi bine documentat cu tot specificul activităţii republicii în plan politic şi economic. Nu există o candidatură mai bună pentru a fi introdusă pe neobservate şi care să efectueze anumite acţiuni în defavoarea ţării. Iar în schimbul prestării job-ului „neoficial” se vede că ar fi normal să-ţi negociezi anumite garanţii de securitate pentru desfăşurarea unui business ilegal, însoţit de contrabandă şi evaziuni fiscale.

Toate cele relatate mai sus pun pe gînduri şi alimentează idei, mai ales în contextul instabilităţii politice şi incapacităţii statului să se protejeze în cazul unor acţiuni în masă dezvoltate de asemenea specie de „cîrtiţe”, care liniştit şi paşnic adună şi analizează informaţia, gata în orice moment să lovească din spate. Iar loviturile din spate, pe neprins de veste, după cum se ştie, sînt cele mai periculoase, în special în condiţiile actualei realităţii …

(MS)