CRONICI POLITICE NEGRE IN CERUL GURII

Iurie Leancă: Un automutilat, un liliput, o piticanie morală

Autor: Dinu MIHAIL

Băiatul nostru manierat, tras la faţă ca un arhimandrit deprins cu posturile lungi, cunoscător de limbi europene, şcolit serios la Institutul de Stat din Moscova de Relaţii Internaţionale şi-a făcut publică intenţia de a se angaja în cursa prezidenţială din 30 octombrie. De Iurie Leancă vorovim. E genial, dom’le, e genial la superlativ, îmi şopteşte patriotic comentatorul politic Igor Boţan: i-ar putea vinde noroi chiar şi unui săpător de şanţuri.

Cu toate acestea, are vreo şansă?

Ca să răspundem la această întrebare, trebuie să facem o translaţie în timp, în trecutul imediat. În anul 2014 I. Leancă era prim-ministru, un simplu prim-ministru, după cum avea să se autointituleze ceva mai tîrziu. Ei bine, acest simplu prim-ministru a ştiut foarte bine, pînă în cele mai mici detalii, cum stăm cu mişcarea banilor la Chişinău, care în noiembrie 2014 a finalizat apoteotic cu Furtul miliardului.

Ei bine, dacă atunci, în toiul devalizării băncilor de Economii şi Naţionale, Iurie Leancă ar fi apărut la un post TV cu acoperire naţională şi ar fi declarat: Oameni buni, dragi concetăţeni, iată ce se întîmplă, ţara e jefuită în amiaza-mare. Eu am încercat să stopez acest dezmăţ bancar... dar nu pot, fiindcă mafia e mare şi puternică. Tocmai de aceea azi eu îmi dau demisia de onoare, astăzi Yiurok al nostru ar fi mers cu prima şansă la prezidenţialele din toamnă. Lumea l-ar fi votat cu ambele mîini, căci ar fi văzut în el măcar un omulean din Moldova, măcar unul singur care se întoarce cu faţa spre ţară şi spre moldoveni. Dar ţi-ai găsit: de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere, darmite D. Mihail... Yiurok, acest criminal трудолюбивый бездарь în cazul dat, a tăcut ca respectivul în popuşoi, pe deasupra mai şi smiorcăindu-se în genul unei curvuliţe de duzină: Dar ce puteam face eu ca simplu prim-ministru?!

Totuşi, de ce-a tăcut? 1. În primul rînd, este mînjită şi Excelenţa Sa diplomatică de bani murdari, de afaceri oneroase; cică, banul la ban(dit) trage. 2. Nu are caracter, snagă de bărbat în înţelesul deplin al cuvîntului. Dacă caracter nu e, nimic nU E!

Cimişlie, lele Cimişliuhă, stai acasă şi nu te prostitua în continuare lansîndu-te în campania electorală!

E cu neputinţă ca pînă la urmă să nu ajungi cum crede lumea că eşti, parcă aşa spune Iulius Caesar în Idele lui Marte.

Fiind mai mult bocitori decît luptători/lucrători, puţine întreprinderi serioase ne reuşesc în viaţă. Şi atunci, ca să justificăm cumva insuccesul ori lucrul făcut de mîntuială, cum procedăm? Punem eşecul în cîrca altora! Cred că, de fapt, asta este esenţa resemnării mioritico-balcanice – o evaziune, o fugă, o dezertare din faţa propriilor greşeli şi neajunsuri. Probabil că aici funcţionează următorul mecanism psihic şi psihologic: atîta timp cît altul e de vină, propria conştiinţă vegetează şi se complace în autocompătimire. Altminteri spus, Iura Leancă este un automutilat, un liliput, o piticanie morală.

Iată, acum avem o ţară. Şi cum procedăm cu ea de la 1991, de cînd ai noştri, moldovănaşii, au venit la putere? O furăm la stînga şi la dreapta, o scuipăm şi ne lepădăm de ea în toate cele patru puncte cardinale. Şi iarăşi dăm vina pe alţii – cînd pe ruşi, cînd pe români, cînd pe occidentali, în funcţie de cum bate vîntul, – deşi vrem să fim, cel puţin, ca balticii. На колени, дрожащая тварь – и не желай! Asumă-ţi, odată şi odată, atît responsabilitatea, cît şi greşelile. Cine nu-şi asumă greşelile, nu evoluiază. Stă încremenit în timp ca un patruped, ca doi cîini înnodaţi în ploaie.

Iertată fie-mi violenţa de limbaj, dar, pur şi simplu, nu se mai poate! De la Nistru pîn’ la Tisa/Tot românul plînsu-mi-sa/Că nu mai poate străbate/De-atîta insalubritate! Odată şi odată trebuie să vină, să apară un Om care să spună clar în faţa acestui bun, însă necăjit popor de violatorii lui de profesie: Eu am venit să aplic legea, căci numai Legea, juridicitatea îl separă pe om de animal. Eu o să aplic legea netrunchiat, nediscriminatoriu, neselectiv, de la egal la egal pentru toţi!

Asta, domnule Leancă, aşteaptă în primul rînd poporul, ci nu le(a)ncăielile dumitale privind integrarea europeană! Căci voi, tot leancăind din 2009 încoace, aţi avut genialitatea băş(t)inoasă de a compromite pînă şi Europa, sora frumoasă şi deşteaptă a eroului civilizator fenician Cadmos.

La oase, на мыло cu voi!

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09
09.04.24 - 00:59