CRONICA PREZIDENTIALA

Șeful statului a convocat o ședință de lucru cu membrii activului Consiliului Societății Civile pe lîgă Președintele Republicii Moldova.

Părțile au discutat un spectru larg de chestiuni legate de activitatea Consiliului și au analizat acțiunile întreprinse în ultimii trei ani de când acesta a fost creat.

Igor Dodon a menționat că la formarea Consiliului Societății Civile, în 2017, a considerat important să fie preluată experiența bună a Italiei, Cehiei, Marii Britanii, Rusiei în stabilirea unor mecanisme de conlucrare permanentă, sistematică a șefului statului cu societatea civilă, cu experți și personalități marcante din toate domeniile vieții social-economice a țării.

În cei trei ani de activitate a Consiliului, Igor Dodon a prezidat 21 de ședințe cu președinți de comisii, în cadrul cărora au fost abordate și consultate cele mai importante inițiative prezidențiale lansate de el în domeniul social-economic, justiție, educație, administrație publică și tineret.

Totodată, în perioada anilor 2017-2020, comisiile Consiliului Societății Civile au organizat circa 144 de ședințe tematice și au înaintat peste 330 de inițiative și propuneri, care au venit ca suport important pentru concretizarea priorităților administrației prezidențiale și a Guvernului.

De asemenea, cu suportul direct al Consiliului Societății Civile în anii 2017-2020 au fost organizate multiple activități în domeniul social, economic, cultural și al educației patriotice.

Șeful statului a reiterat că administrația prezidențială va depune în continuare eforturi în vederea consolidării relațiilor de colaborare dintre Consiliul Societății Civile și autoritățile publice.

***

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o discuție în format videoconferință, cu un grup de reprezentanți ai centrului american de cercetare – Institutul Național Democratic (NDI), în frunte cu dl. David Lidington, fostul Vice-prim-ministru în Guvernul Marii Britanii. Experții au lansat o misiune de evaluare preelectorală.

În cadrul discuției au fost abordate câteva subiecte, care sînt în vizorul experților occidentali în contextul campaniei electorale din Republica Moldova. Este vorba de impactul pandemiei asupra acestui proces, aspecte legate de administrarea și desfășurarea alegerilor, pluralismul și mediatizarea obiectivă a platformelor electorale, etc.

Interlocutorii au avut un dialog sincer și constructiv. Șeful statului a dat asigurări că actuala conducere a Republicii Moldova va depune toate eforturile ca alegerile prezidențiale din aceasta toamnă să fie libere, transparente și democratice, în strictă conformitate cu legislația în vigoare a Moldovei și standardele internaționale.

***

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Voleanin Maxim și Korsakov Maxim, învingători ai Campionatului Naţional de Volei de Plajă, care s-a desfășurat în perioada 25-27 septembrie curent la Chișinău.

Igor Dodon i-a felicitat pe jucători cu victoria obținută și le-a dorit succes în continuare, asigurându-i de tot suportul său.

Șeful statului a subliniat că promovarea sportului este o prioritate pentru el și va depune toate eforturile în realizarea acestui obiectiv. În context, Președintele țării a reiterat idea privind organizarea următorului Campionat Național la Volei de Plajă, sub egida sa.

***

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu un grup de cineaști profesioniști din țara noastră.

Valeriu Jereghi, regizor, producător, ex-director al Centrului Național al Cinematografiei a relatat despre realizările înregistrate în ultimii ani pe dimensiunea producției de film autohton, apreciată cu premii la diferite Festivaluri specializate prestigioase din lume, dar și despre problemele existente în domeniu.

Reprezentanții comunității cinematografice s-au arătat încrezători în viitorul industriei cinematografice autohtone, în care se conturează mai multe coproducții internaționale.

Totodată, oamenii de cultură au remarcat necesitatea creării unui centru de producție cinematografică și difuzare a filmelor în Republica Moldova, care să întrunească toate condițiile necesare producerii calitative de film.

Șeful statului s-a pronunțat pentru dezvoltarea artelor în țara noastră și a manifestat deschidere în vederea întreprinderii unor acțiuni concrete menite să contribuie la rezolvarea problemelor existente în domeniul cinematografiei. Igor Dodon consideră că această industrie ar putea nu doar să suplinească considerabil bugetul de stat, dar și să aducă plusvaloare imaginii țării noastre peste hotare.

***

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu învingătorii concursului școlar dedicat creației lui Aleksandr Pușkin. Competiția intelectuală a fost organizată cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la venirea marelui poet rus în Basarabia.

Inițiatorul acestei acțiuni culturale extraordinare a fost Alexandr Odințov, consilier municipal din partea Partidului Socialiștilor, care a reușit să identifice și un sponsor, datorită căruia tinerii au primit cadouri de preț – tablete.

Astfel, în cadrul competiției au fost nouă nominalizări: concursul de desene (pentru clasele I-a și a II-a), concursul de lectură expresivă pentru șase categorii de vârstă (până în clasa I-a și până în clasa a XII-a) și concursul de spectacole în baza operelor lui Pușkin pentru două categorii de vârstă (din clasa a IX-a până în clasa a XII-a).

Igor Dodon le-a adresat sincere felicitări laureaților cu ocazia victoriei obținute, dorindu-le succese în continuare. De asemenea, șeful statului i-a mulțumit domnului Odințov pentru realizarea acestei idei minunate și a subliniat importanța păstrării memoriei lui Pușkin în țara noastră ca una dintre punțile culturale dintre popoarele Moldovei și Rusiei.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova