Criza politica fara precedent in Romania, pe fondul unor grave scandaluri de coruptie

Al doilea premier PSD înlăturat de propriul partid, după 7 luni

Prim-ministrul României, Mihai Tudose, a demisionat, Luni, după ce Partidul Social Democrat (PSD) i-a retras sprijinul politic, devenind al doilea premier înlăturat, după şapte luni. Tensiunile dintre Tudose şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au izbucnit săptămîna trecută, după ce premierul i-a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, o apropiată a liderului social-democrat, să demisioneze pe motiv că l-a minţit, însă ea a refuzat. Votul de Luni al liderilor PSD din Comitetul Executiv prin care i-a fost retras sprijinul politic lui Tudose consolidează puterea lui Liviu Dragnea, care, de altfel, l-a demis şi pe predecesorul lui Tudose, Sorin Grindeanu, prin moţiune de cenzură, Vara trecută.

Această criză politică s-a suprapus pe vizita istorică la Bucureşti a prim-ministrului japonez Shinzo Abe, care ar fi trebuit să fie primit, Marţi, la „Palatul Victoria” al Guvernului. Este prima vizită a unui şef de Guvern japonez în România. În lipsa unui prim-ministru român, premierului japonez i-a fost programată o întrevedere cu Preşedintele Klaus Iohannis. În interiorul şi exteriorul ţării, România e văzut drept o ţară prinsă în mai multe scandaluri de corupţie, cap de afiş fiind Liviu Dragnea, lider PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor, care este condamnat penal la doi ani de închisoare cu suspendare pentru acte de corupţie, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cercetat penal pentru acte de corupţie, care este şi aliat la guvernare cu PSD.

Marţi, la orele 12,30, Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că i-a acceptat demisia lui Mihai Tudose şi a acceptat desemnarea, din partea PSD, a ministrului Apărării, Mihai Fifor, în calitate de premier interimar. Potrivit Constituţiei, interimatul poate dura cel mult 45 de zile. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că îi va convoca, Miercuri, pe liderii partidelor parlamentare pentru consultări în vederea desemnării viitorului prim-ministru al României.