CRIZA DIN UCRAINA

Intense confruntări armate în oraşul Kramatorsk

Schimburi de focuri intense au avut loc, marţi, în oraşul ucrainean Kramatorsk, între militanţi proruşi şi serviciile de securitate, presa ucraineană relatînd că se înregistrează numeroase victime. Ucraina se află "pe marginea războiului civil", a apreciat marţi premierul rus Dmitri Medvedev, în contextul în care autorităţile de la Kiev au mobilizat forţe armate, în estul ţării, împotriva separatiştilor proruşi, relatează AFP.

Statele Unite îndeamnă autorităţile ucrainene să aibă o atitudine de reţinere faţă de miliţiile proruse din estul Ucrainei, pledînd însă pentru operaţiuni "moderate" ale armatei ucrainene, relatează AFP. "Autorităţile ucrainene au responsabilitatea aplicării legii şi menţinerii ordinii. În acelaşi timp, îndemnăm la reţinere şi la toate precauţiile necesare", a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvînt al Preşedinţiei Statelor Unite.

Potrivit BBC News online, intense schimburi de focuri au avut loc în Kramatorsk, unde serviciile de securitate ucrainene au preluat controlul asupra unui aerodrom. Conform presei ucrainene, în confruntări au murit cel puţin patru insurgenţi. Armata a demarat marţi dimineaţă o vastă operaţiune în estul Ucrainei, unde unde numeroase instituţii locale se află sub controlul miliţiilor proruse.

Pe marginea războiului civil

Ucraina se află "pe marginea războiului civil", a apreciat marţi premierul rus Dmitri Medvedev, în contextul în care autorităţile de la Kiev au mobilizat forţe armate, în estul ţării, împotriva separatiştilor proruşi, relatează AFP. "Voi fi scurt: Ucraina se află pe marginea războiului civil, este îngrozitor", a declara el, citat de agenţiile ruse, într-o conferinţă de presă. "Sper ca toţi cei care au puterea să ia decizii - mă refer, de asemenea la autorităţi (...), care au ajuns la putere în urma unei revolte - vor da dovadă de suficient bun simţ să nu conducă ţara într-o situaţie atît de teribilă", a adăugat premierul rus. "Dialogul cu cetăţenii din toate regiunile este singura cale posibilă pentru Ucraina", a apreciat Medvedev, îndemnînd Occidentul să aloce fonduri pentru salvarea ţării de la o catastrofă economică. "Toţi cei care afirmă că este necesar ca Ucraina să fie ajutată ar trebui să facă ceva. Mă refer la partenerii noştri europeni şi la partenerii noştri de dincolo de Atlantic. Să dea măcar un dolar!", a ironizat el. "Promisiuni eterne: vom da un miliard, vom transfera cinci miliarde. În acest caz, să dea ceva", a continuat Medvedev.

Premierul rus a mai declarat că diferitele reduceri la preţul gazelor naturale acordate în trecut de către Rusia au permis Ucrainei să economisească peste 100 de miliarde de dolari în ultimii 20 de ani. "De cînd Ucraina şi-a obţinut independenţa, la fel ca celelalte foste republici din cadrul URSS, noi am furnizat un ajutor masiv şi foarte susbstanţial acestei ţări", a spus el.

Separatiştii care nu depun armele vor fi "lichidaţi"

Separatiştii proruşi care nu vor depune armele vor fi "lichidaţi", a declarat pentru jurnalişti, în estul Ucrainei, generalul Valeri Krutov, numărul doi în ierarhia servciilor speciale ucrainene (SBU), care se află la comanda operaţiunii "antiteroriste", relatează AFP. "Trebuie să-i avertizăm: dacă nu depun armele îi vom lichida", a declarat generalul, comandantul Centrului antiterorist al SBU, la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri nord de oraşul Slaviansk, aflat de sîmbătă sub controlul unor persoane armate neidentificate.

Generalul Krutov a apreciat că aceste persoane neidentificate fac parte din "trupele speciale GRU (serviciul rus militar de informaţii) care au mare experienţă în conflicte". Este vorba despe "un inamic dificil", a adăugat el. El a refuzat să spună despre cîţi membri ai acestor trupe este vorba, dar a dat asigurări că, "numai ieri (luni), peste 300 au venit în regiune, majoritatea fiind mobilizaţi la Slaviansk". O serie de insurecţii proruse, în mai multe oraşe din estul ţării, fie ale unor manifestanţi, fie ale unor grupări armate neidentificate, provoacă temeri cu privire la un conflict în Ucraina.

Un prim batalion al Gărzii Naţionale a Ucrainei a fost trimis "pe front"

Acest batalion este format din voluntari care au făcut parte din unităţi de autoapărare de la Maidan, centrul mişcării de contestare, la Kiev, care a îndepărtat în februarie de la putere regimul prorus al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, a subliniat Parubii într-un mesaj postat pe contul său de Facebook. "Militarii sînt foarte combativi şi pregătiţi să apere Ucraina. Situaţia nu este simplă", adaugă Parubii, care a revenit de la Lugansk (est), unde afirmă că a petrecut o săptămînă.

Lugansk face parte din bazinul minier Donbass, afectat de mai multe zile de o insurecţie armată prorusă. Insurgenţi deţin controlul, de la 6 aprilie, asupra sediului serviciilor speciale (SBU). Insurgenţii au trecut la ofensivă luni, în estul Ucrainei, cerînd ajutor lui Vladimir Putin împotriva Guvernului proeuropean de la Kiev.

Parlamentul ucrainean a aprobat în martie crearea unei Gărzi Naţionale, de pînă la 60.000 de membri, în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi pe fundalul unor temeri cu privire la o invazie a armatei ruse în estul ţării.

Garda este însărcinată cu securitatea internă, a frontierelor şi lupta împotriva terorismului. Ea se află în subordinea Ministerului de Interne şi va putea, astfel, să dea o mînă de ajutor forţelor armate ucrainene şi celor aproximativ 130.000 de oameni care le alcătuiesc, majoritatea recruţi. Rusia dispune de o armată de 845.000 de militari.

Sursa: Mediafax

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09
09.04.24 - 00:59