CRIZA DIN CRISMA UCRAINEANA: INCEPUTUL

În această țară, mai bine zis teritoriu, se poate întîmpla orice, numai mu ceea ce trebuie. Chiar și isteria de la obținerea regimului fără vize cu Uniunea Europeană a durat o zi, după care toți au uitat de eveniment. Țara s-a transformat în ceva virtual, care există doar în spațiul informațional. Din acest motiv, cei care nu privesc televizorul nu știu cu ce se ocupă Guvernul, Rada și toți ceilalți funcționari de stat.

Și nimeni nu spune nimic. Activiștii au dispărut. Investigații jurnalistice nu se mai fac. Cei care luptau cu corupția nu mai bat în tobe. E ca într-o crîșmă murdară, în care toți au adormit după o beție zdravănă.

Președintele Poroșenko nu vine cu nici o propunere. În majoritatea parlamentară nu au loc consultări privind desemnarea candidatului la funcția de președinte al majorității. Nici nu este clar cine exercită interimatul.

De fapt, nici majoritate parlamentară nu există. Adunarea pur aritmetică a ”patrioților” cu deputații din afara fracțiunilor și cu ”blocul patrioților panamezi” demonstrează un singur lucru: președintele Radei se sprijină naiba știe pe cine. Chiar dacă există Constituția. Dar acolo e scris: dacă nu există majoritate, Rada este dizolvată. Sau se constituie altă majoritate și atunci cade Guvernul. Însă fără a ține cont de Constituție, ”crîșma parlamentară” activează: adoptă legi de ”importanță majoră”, ca de exemplu – să asigure militarii cu presă.

Ce mai avem? Întreaga componență a Comisiei Electorale Centrale și-a depășit termenii legali. Timp de patru ani membrii CEC continuă să stea ilegal în funcțiile lor. Împotriva unora dintre ei au fost intentate dosare penale. Și nimic. Nimeni nu face măcar o încercare să efectueze o rotație. Pentru ce? Stau acolo și lasă-i să stea! Alegeri anticipate nu se întrevăd, nici parlamentare, nici prezidențiale. Odihniți-vă!

Curtea Constituțională s-a transformat într-un atavism al regimului criminal. Timp de trei ani Curtea Constituțională nu a adoptat nici o decizie, nici un verdict, deși sesizări au fost o mulțime. Și e de înțeles pasivitatea membrilor Curții Constituționale, pentru că majoritatea acțiunilor guvernării încalcă flagrant Constituția. Bunăoară, acolo e scris că fiecare cetățean are dreptul la medicina gratuită, libertatea cuvîntului, confesiunii, nivel decent de viață. Dacă Curtea Constituțională ar adopta măcar o decizie corespunzătoare Constituției, în aceiași zi toată guvernarea Ucrainei ar trebui să plece. Și să fie judecată.

De la rămășițele Ucrainei se despart organele devenite inutile – Curtea Constituțională, Comisia Electorală Centrală, Rada etc. Rămîne o crîșmă murdară…

După Версии.com, Ucraina