CRISTIANO RONALDO A CÎŞTIGAT BALONUL DE AUR

Atacantul portughez Cristiano Ronaldo a cîştigat luni "Balonul de Aur", cel mai important trofeu individual din fotbal, luni seara, în cadrul Galei Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), de la Zürich. Acesta este al doilea "Balon de Aur" pentru jucătorul lui Real Madrid, după cel cîştigat în 2008, pe cînd juca la Manchester United. Ronaldo îi succede lui Lionel Messi (FC Barcelona), cvadruplu cîştigător al trofeului. "CR7" a marcat 69 de goluri în 59 de meciuri în 2013 şi a fost eroul barajului de calificare la Cupa Mondială 2014, cu patru goluri marcate pentru Portugalia în "dubla" cu Suedia.

Cristian Ronaldo s-a luptat pentru trofeul din 2013 cu Lionel Messi (FC Barcelona) şi Franck Ribery (Bayern München). Spre deosebire de rivalii săi, Ronaldo nu a cucerit niciun trofeu anul trecut. Messi a luat titlul de campion al Spaniei cu Barcelon, în timp ce Ribery a reuşit o cvintuplă remarcabilă cu Bayern, Liga Campionilor-campionat-Cupa Germaniei-Supercupa Europei-Cupa Mondială a cluburilor, pe lîngă titlul de cel mai bun jucător al anului, acordat de UEFA.

Internaţionalul portughez Cristiano Ronaldo a plîns după ce a primit trofeul, el declarîndu-se extrem de emoţionat, informează fifa.com. Ronaldo a urcat pe scenă împreună cu fiul său. "În primul rînd vreau să le mulţumesc tuturor colegilor mei de la echipa de club şi naţională. Fără ajutorul lor nu aş fi reuşit. Sînt foarte fericit. Acest trofeu este extrem de greu de cîştigat. Trebuie să le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine. Iubita mea, prietenii mei, fiul meu. Este un moment extrem de emoţionant. Tot ce pot să spun este mulţumesc tuturor", a spus Cristiano Ronaldo, cu ochii în lacrimi.

El a fost îmbrăţişat pe scenă de fostul internaţional brazilian Pele şi de preşedintele UEFA, Michel Platini. Portughezul i-a devansat pe francezul Franck Ribery (Bayern Munchen) şi pe argentinianul Lionel Messi (FC Barcelona).

Cristiano Ronaldo a devenit cîştigător al trofeului Balonul de Aur după ce a primit 27,99 la sută din totalul voturilor, în timp ce rivalii săi Lionel Messi şi Franck Ribery au fost votaţi de 24,72, respectiv 23,36 la sută din participanţii la scrutin, informează France Football. Juriul a fost format din reprezentanţi mass-media, selecţioneri şi căpitani ai echipelor naţionale.

Ronaldo, în vîrstă de 28 de ani, a mai cîştigat Balonul de Aur în 2008. El a marcat în 2013 67 de goluri în 56 de meciuri disputate. De asemenea, el a înscris toate cele patru goluri ale Portugaliei în dubla manşă cu Suedia, din play-off-ul de calificare pentru Cupa Mondială. Finalist de şase ori în ultimii şapte ani la Balonul de Aur, el a fost al doilea în 2009, 2011 şi 2012.

De asemenea, Cristiano Ronaldo este primul portughez care a cîştigat de două ori Balonul de Aur. Anterior, el se afla la egalitate cu Eusebio şi Luis Figo, care au primit acest premiu cîte o dată.

Jupp Heynckes, cel mai bun antrenor din 2013

Germanul Jupp Heynckes, care a reuşit sezonul trecut o triplă de senzaţie cu Bayern München, Liga Campionilor, titlul şi Cupa Germaniei, după care s-a retras din activitate, a fost desemnat cel mai bun antrenor al anului 2013, luni seara, în cadrul Galei FIFA de decernare a "Balonului de Aur". Heynckes îi avea drept contracandidaţi pe compatriotul său Jürgen Klopp, care a dus pe Borussia Dortmund în finala Ligii Campionilor, şi pe scoţianul Alex Ferguson, retras de la Manchester United, după 26 de ani petrecuţi pe banca tehnică a "diavolilor roşii". Germania şi-a adjudecat trofeul şi la feminin, prin Silvia Neid, desemnată cea mai bună antrenoare a anului, după ce a cucerit titlul continental cu echipa ţării sale. Ea s-a impus în faţa celorlalţi finalişti, germanul Ralf Kellermann (antrenorul echipei Wolfsburg, cîştigătoarea Ligii Campionilor la feminin) şi suedeza Pia Sundhage (selecţionera Suediei, semifinalistă la EURO 2013).

Ibrahimovici a obţinut premiul Puskas

Fotbalistul echipei Paris Saint-Germain, Zlatan Ibrahimovici, a obţinut premiul Puskas, pentru cel mai frumos gol al anului (video), el primind trofeul în cadrul galei FIFA Balonul de Aur, luni, la Zurich. Au mai fost nominalizaţi pentru acest premiu sîrbul Nemanja Matici (Benfica Lisabona) şi brazilianul Neymar (FC Barcelona). Zlatan Ibrahimovici a cîştigat premiul Puskas pentru un gol marcat la 13 noiembrie 2012, la un meci amical Suedia - Anglia. Matici s-a aflat pe lista finaliştilor pentru o reuşită din 13 ianuarie 2013, de la partida Benfica Lisabona - FC Porto, din campionatul Portugaliei, iar Neymar a ajuns finalist datorită unui gol înscris pentru Brazilia, în data de 15 iunie 2013, la un meci cu Japonia, din Cupa Confederaţiilor.