CRIMEEA S-A INTORS IN RUSIA FARA NICI O IMPUSCATURA. NU UITATI!

Este ridicol și totalmente rupt de context liderul Partidului muncitoresc, Anniken Huitfeldt, atunci cînd afirmă că problema Crimeii trebuie abordată în raport cu normele dreptului internațional.

Da, Rusia și-a reîntors Crimeea în anul 2014. Însă Crimeea a fost o parte a Uniunii Sovietice, a Rusiei, pînă în anul 1954, cînd liderul de atunci al partidului comunist Nikita Hrușciov a dăruit-o Ucrainei. Și să nu uităm că Hrușciov nu a dăruit peninsula altui stat suveran, deoarece Ucraina era pe atunci în componența URSS. În plus, mai mulți indici arată că liderul comunist era puțin beat, atunci cînd a făcut anunțul oficial despre transmiterea Crimeii. Și nu ultimul rol l-a jucat și faptul că Nikita Sergheevici s-a născut, a crescut și a activat mult timp în Ucraina, așa că și-a făcut un cadou sie însuşi.

După destrămarea Uniunii Sovietice în anul 1991, Ucraina a devenit stat suveran și independent, iar o parte considerabilă a populației își dorea legături mai strînse cu Occidentul. În Crimeea situația este totalmente inversă: peste 80 la sută din populație preferă apropierea și chiar contopirea cu Rusia.

Astfel, atît Ucraina, cît și Crimeea trebuie privite într-un context mai larg, inclusiv ținînd cont de faptul că NATO dislocă scutul anti-rachetă în Polonia și România. Mulți consideră că NATO ar putea face o intervenție la hotarele Rusiei și din punctul de vedere al Kremlinului militarizarea la frontiere nu poate contribui la dezamorsarea conflictului.

Putem fi sau nu de acord cu cele enunțate mai sus, însă atunci cînd șeful comitetului parlamentar pentru politică externă Anniken Huitfeldt, făcînd trimitere la normele dreptului internațional, cheamă la aplicarea unor sancțiuni economice împotriva Rusiei, el este pur și simplu ridicol. Oare Statele Unite nu au încălcat aceste norme internaționale, chiar de la sfîrșitul celui de al doilea război mondial? Oare SUA nu a scuipat pe statutul ONU, cînd a bombardat Belgradul pașnic, fără sancțiunea Consiliului de Securitate al ONU? De ce Washingtonul consideră că administrația Casei Albe e mai presus de normele dreptului internațional?!

Toate acestea lipsesc NATO, care este finanțată în proporție de peste 50% de SUA, de dreptul de face referință la normele dreptului internațional atunci cînd atacă Rusia. Cu atît mai mult în cazul Crimeii, unde nu a răsunat nici o împușcătură cînd s-a schimbat puterea. Spre deosebire de Vietnam, Chile, Serbia, Irak, Libia…

După Nettavisen, Norvegia