CRIMĂ CU PREMEDITARE ŞI ATENTATE LA SĂNĂTATEA ŞI SIGURANŢA FIINŢEI UMANE

Oare nimeni nu va plăti cu puşcăria pentru RESTAURANTUL MORŢII?

Trei nunţi, trei plutoane cu nuntaşi ajunşi la spital şi un mort în restaurantul ucigaş „Golden Nica” din Calea Orheiului, nr. 22, deţinut de SC „Telsistel” SRL. Dacă în prima serie, în ziua cînd comesenii celor două nunţi s-au aflat în săli separate ale acestui restaurant, vinovatul principal a fost patronul localului, în cazul reperării ilegale a funcţionării restaurantului, cînd, pe lîngă nuntaşii internaţi, un om a murit, vina se extinde şi asupra responsabililor autorităţilor competente.

Toţi se spală pe mîini, aruncă vina unul pe altul şi îşi născocesc cu cinism cele mai iresponsabile justificări. De data aceasta avem de-a face cu o crimă cu premeditate, iar Procuratura este obligată să se autosesizeze şi din această perspectivă. Insistăm asupra acestui aspect deoarece există riscul ca pentru această crimă în toată regula să fie aplicat o sancţiune simbolică, iar asta nu adevăraţilor vinovaţi.

Revoltător este că, după cîte s-au afirmat în spaţiul public, Procuratura Rîşcani investighează infracţiunea comisă de patronul localului, care poate să cuprindă servirea de alimente alterate şi funcţionarea ilegală, dar nu abordează acest caz din perspectiva unei crime săvîrşită premeditat.

Pentru comiterea infracţiunilor cercetate acum, Codul Penal prevede amendă în mărime de la 16 la 20 mii lei sau cu închisoare de pînă la 3 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 10 la 16 mii lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani sau cu lichidarea persoanei juridice. Doar atît pentru moartea unui om de 38 de ani, care a lăsat în urma sa doi copii orfani şi o soţie văduvă!

Vinovaţi de crimă sunt mai mulţi, începînd cu patronul acestui restaurant al morţii, continuînd cu liberalul Mihai Moldovanu, şeful Centrului de sănătate publică a municipiului Chişinău, responsabilii Inspectoratului de Poliţie al sectorului Rîşcani, dar şi alţii.

A murit un om, oameni buni, iar asta din cauza avariţiei cinice a patronului restaurantului ucigaş, a incompetenţei lui Moldovanu, care avea obligaţia să supravegheze punerea în aplicare a suspendării activităţii localului, încă din 4 Septembrie, după cum afirmă, dar şi din cauza celor care nu au executat suspendarea localului! Oricum, vinovaţii principali rămîn Moldovanu şi patronul restaurantului! Nu există absolut nici un motiv care să le scuze complicitatea în cauzarea acelui deces. Tocmai avariţia patronului şi incompetenţa lui Moldovanu probează că sunt vinovaţi de o crimă premeditată din inconştienţă.

Avînd această crimă pe conştiinţă, au curaj Moldovanu şi liberalii lui Mihai Ghimpu să se mai ducă, în campania electorală, să ceară voturile familiei celui decedat şi locuitorilor din Ungheni? Vor îndrăzni, căci cinismul lor criminal este nemăsurat!

Baronul nabab şi liberal Moldovanu are prea muţi bani pentru a fi pedepsit

Să reţinem că acest Mihai Moldovanu a fost, pînă la demiterea din 16 Mai 2013, viceprim-ministru al Republicii Moldova. Fiind demis, fără nici o legătură cu competenţa sa profesională, fapt deja demonstrat, primarul Dorin Chirtoacă i-a oferit postul de şef al Direcţiei Sănătate din cadrul Primăriei Chişinău. După cum veţi vedea, sărac nu este, dar de ce i-a mai trebuit acest post? Ştim deja cu toţii că aleargă după posturi bune nu pentru salarii, ci pentru că doar din această poziţie îşi pot proteja mai bine afacerile private colaterale. Dar cît de compatibilă este funcţia sa cu afacerile pe care familia lui le gestionează?

„Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănătate din cadrul Primăriei Chişinău, este proprietarul unei case cu două nivele şi mansardă, a cărei valoare se ridică la şase milioane de lei. Pe numele soţilor Moldovanu mai sunt înscrise două apartamente situate în blocul 15 din strada Trandafirilor. Totodată, familia Moldovanu mai deţine două firme specializate în creşterea păsărilor şi animalelor, dar gestionează şi o companie de detectivi particulari.

Casa lui Mihai Moldovanu a fost construită în 2001 şi are o suprafaţă exterioară de 312,4 metri pătraţi. Pereţii exteriori sunt acoperiţi cu piatră de un design special, iar acoperişul este din olane de culoare roşie. Imobilul de lux este estimat de experţi imobiliari de şase milioane de lei.

Date de la „Cadastru“ arată că Moldovanu este proprietarul a patru terenuri din localitatea sa de baştină şi mai are un teren extravilan în comuna Truşeni, municipiul Chişinău, pe care l-a obţinut în 2004 prin contract de vînzare-cumpărare”, scrie Ziarul de Gardă.

„Conform Camerei Înregistrării de Stat, pe numele lui Mihai Moldovanu sunt înscrise două firme. „AGROVAS-IMPEX“ SRL, cu sediul în oraşul Chişinău, este specializată în creşterea păsărilor, porcinelor, în comerţul cu ridicarea băuturilor şi produselor din tutun. La această firmă Moldovanu deţine cota de 40%. Acesta este fondator şi la „AVISALM“ SRL, cu sediul în satul Ordăşei, Teleneşti, specializată în culturi agricole şi creşterea animalelor, prelucrarea fructelor, legumelor şi fabricarea produselor lactate. Soţia şefului Direcţiei Sănătate figurează ca una din fondatoare la o organizaţie de pază, unde deţine 33%. Firma acordă servicii particulare de detectiv sau de pază.”

Neruşinarea criminală a îmbuibaţilor liberali

„Nici usturoi n-a mîncat, nici gura nu-i miroase”, aşa vrea să pară acest Moldovanu în contextul în care a acordat un interviu pentru Radio Europa Liberă, în contextul intoxicării nuntaşilor şi cel al morţii bărbatului din Ungheni.

„Primăria a sistat activitatea, a retras autorizaţia, însă ei au lucrat în continuare“, aşa încearcă Moldovanu să se spele pe mîini de orice urmă de responsabilitate. Tot în acest context, el spune că Centrul de Sănătate Publică, autoritatea care permite deschiderea unui local, este cel care eliberează autorizaţie sanitară de funcţionare şi monitorizează instituţiile respective. Cu alte cuvinte, Moldovanu se delimitează de orice urmă de responsabilitate.

Ca să-şi accentueze „nevinovăţia”, el acuză în dreapta şi în stînga, insistînd asupra variantei că patronul localului ar fi avut o înţelegere cu alţi responsabili; „Eu intuiesc că aici a fost o înţelegere că mai mult n-o să se întîmple, dacă aveţi contract, deja lucraţi data asta, iar mai apoi ne vom clarifica… Vedeţi că s-a întîmplat, s-a repetat această intoxicaţie şi a doua oară şi, cu părere de rău, au avut de suferit mult mai mulţi oameni decît prima dată“, a precizat Moldovanu, acuzînd totodată şi epidemiologii că n-au fost mai insistenţi, şi poliţia că n-a intervenit.

Observaţi cum toate se bat cap în cap atunci cînd încearcă să scape basma curată? Vinovăţia lui este clară! Potrivit unui comunicat al Primăriei, suspendarea activităţii restaurantului „Golden Nica” din Calea Orheiului a fost decisă pe data de 4 Septembrie. Aşadar, încă de atunci, Moldovanu era obligat să verifice punerea în aplicare a suspendării de către responsabilii Inspectoratului de Poliţie al sectorului Rîşcani. Oriunde, în lumea cu adevărat civilizată, un astfel de individ îşi dădea de mult demisia. Se pare că averea-i nemăsurată şi apartenenţa liberală l-au încununat cu cel mai nemăsurat cinism şi cea mai odioasă neruşinare.

Doi copii orfani din Ungheni îşi plîng cu disperare tatăl mort, iar în acest timp Moldovanu huzureşte în luxul lui fără de margini, fiind liniştit că poate nici măcar o amendă nu poate plăti pentru această crimă. Fie ca atunci cînd îşi priveşte copiii în faţă, dacă îi are, chipul copiilor orfani de tată din Ungheni să se suprapună mustrător peste cele ale copiilor lui! Oameni fără credinţă şi fără Dumnezeu! La fel şi odiosul patron al restaurantului ucigaş!

Serghei MUNTEANU