CREŞTEREA ANIMALELOR, O AFACERE FĂRĂ VIITOR. SAU POATE NU?

Are viitor, ne-a mărturisit tînărul antreprenor

La numai 25 de ani, Dumitru Fondos din Hîrtopul Mare – un sătuc mic din raionul Criuleni – deţine deja peste 100 de animale. 122, mai exact, pentru că “în clipa de faţă am 100 oi şi 22 de capre”, spune cu precizie matematică Dumitru. Afacerea şi-a deschis-o cu un an şi jumătate în urmă pe cînd numai venise de la muncă de peste hotare. Fiind tînăr şi perspicace, a tins să prindă şi toate informaţie necesare pentru a înţelege bine ce înseamnă o afacere.

Despre modalităţile de administrare şi lansare a unei afaceri, Dumitru a fost informat în cadrul proiectului ”Suport în Utilizarea Remitenţelor pentru Crearea Noilor Afaceri şi a Locurilor de Muncă”. Frecventînd cursul de instruire ”Cum să iniţiezi o afacere”, Dumitru s-a documentat cum se planifică o afacere eficientă; a beneficiat de asistenţă din partea proiectului la înregistrarea gospodăriei ţărăneşti, i-a fost elaborat un plan de afaceri şi a fost asistat în procesul de realizare a investiţiei.

Pentru a iniţia afacerea, Dumitru a investit 200 mii lei, bani cîştigaţi lucrînd de cîţiva ani, ca şi mulţi alţi moldoveni, în Rusia. ”Fiind pasionat de creşterea animalelor, mai exact de mic îmi plăceau oile, planificam să iniţiez o afacere. Îmi doream să muncesc acasă lîngă familie, să nu fiu nevoit să plec la muncă peste hotare, să mă bucur de oportunitatea investirii banilor cîştigaţi într-o afacere, care să genereze bani suficienţi pentru întreţinerea familiei” a menţionat Dumitru.

Pentru Dumitru, începutul a fost mai greu, cînd a construit stîna, după care a urmat şi procurarea oilor de prăsilă, aici fiind ajutat de experţii AO „Proruralinvest” la întocmirea unui plan de afaceri şi negociere. GŢ „Fondos Dimtrii” nu doar şi-a văzut afacerea pe picioare dar şi a mai creat 5 noi locuri de munca în satul de unde vine, Hîrtopul Mare, raionul Criuleni.

În anul 2013 tînărul a beneficiat de oportunitatea unei vizite de studiu în România organizată cu suportul proiectului. În cadrul acesteia a cunoscut antreprenori care gestionează afaceri în diverse domenii, fapt ce a contribuit la îmbunătăţirea abilităţilor lui antreprenoriale

Chiar dacă mulţi tineri de vîrsta lui Dumitru nici nu ştiu ce înseamnă a creşte animale, el tot ce povestea era cu un zîmbet pe buze – de la munca non-stop, şapte zile pe săptămînă, din zori de zi pînă la lăsarea întunericului, “că prima mulsoare e la cinci dimineaţa, iar animalele trebuie hrănite zi de zi, lor nu le-a spus nimeni de week-end”, de faptul că laptele se vinde prea ieftin, că lîna produce pierderi, “nu e plătită, dimpotrivă, trebuie să plătesc eu ca să scap de ea”, la alergătura la care e supus din cauza legislaţiei stufoase şi încîlcite şi birocraţiei obtuze.

Acum, în afară de animale, familia lui Dumitru mai are 5 hectare de teren agricol, cultivat exclusiv cu cereale.

Iar mai departe, “parcă aş face şi o mică făbricuţă, să nu mai vindem laptele neprelucrat ci din contra să îl certificam ecologic. Dar mai vedem, mergem încet... în pas cu oile”, rîde Dumitru.

AO "Proruralinvest"