CREMELE DE PROTECŢIE SOLARĂ DISTRUG PLAJELE

Cremele şi loţiunile de protecţie solară rezistente la apă distrug ecosistemul apelor de coastă, trag un semnal de alarmă oameni de ştiinţă din Consiliul Naţional de Cercetare din Spania (CSIC), citaţi de portalul economic rus Rbc.

Potrivit oamenilor de ştiinţă spanioli, anual, în ocean ajung aproximativ 6.000 de tone de cremă de protecţie solară. Situaţia este deosebit de îngrijorătoare în zonele turistice populare, susţin aceştia. Cercetătorii au testat apa din jurul Insulelor Baleare şi au descoperit un conţinut semnificativ de compuşi chimici din cremele de protecţie solară la suprafaţa apei. Cea mai mare concentraţie de astfel de substanţe se înregistrează între orele 14:00 şi 18:00. În acest interval de timp, nivelul de substanţe chimice nocive creşte cu 60-90% comparativ cu primele ore ale zilei.

Analiza a mai mult de zece tipuri de creme de protecţie solară a arătat că multe dintre ele ajung în apă şi eliberează substanţe chimice poluante, cum ar fi azot, fosfor şi siliciu, care în mod natural se găsesc în cantităţi minime în straturile de la suprafaţa apei. Aceşti compuşi pot acţiona ca substanţe nutritive şi, prin urmare, pot stimula dezvoltarea algelor, care invadează deja plaje populare printre turişti.