Creierul la femei este ''mai tinar'' cu trei ani decit creierul la barbati, conform unui nou studiu

Cercetătorii au analizat creierele a mai mult de 200 de adulţi pentru a determina o măsură a metabolismului creierului cunoscută pentru schimbările prin care trece odată cu înaintarea în vîrstă. Bazîndu-se pe aceste niveluri metabolice, creierul femeilor părea în medie cu trei ani mai tînăr decît cel al bărbaţilor de aceeaşi vîrstă. Descoperirea trebuie să fie confirmată şi de alte studii, dar dacă este adevărat, cercetătorii susţin că un creier mai tînăr din punct de vedere metabolic poate oferi femeilor un grad de rezistenţă împotriva schimbărilor în creier asociate cu îmbătrînirea. Ar putea explica de ce femeile tind să aibă un declin mai slab în unele abilităţi cognitive pe măsură ce înaintează în vîrstă, conform savanţilor conduşi de Manu Goyal, de la Washington University School of Medicine din St. Louis, care au publicat pe 4 Februarie un articol în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cercetarea a inclus studierea scanărilor creierelor a 121 de femei şi 84 de bărbaţi cu vîrstele cuprinse între 20 şi 82 de ani. Cercetătorii au creat un algoritm pentru a găsi o relaţie între vîrsta unui om şi metabolismul creierului. Au găsit că acesta poate prezice vîrsta cronologică bazîndu-se pe vîrsta metabolică a creierului, relatează Live Science.

Apoi, algoritmul a inclus doar vîrstele şi datele despre metabolismul creierului la bărbaţi. Apoi, au introdus datele femeilor pentru a calcula vîrstele metabolice ale acestora. Astfel au găsit că, atunci cînd algoritmul avea la bază datele bărbaților, acesta arăta că vîrstele metabolice ale femeilor erau în medie cu 3,8 ani mai mici faţă de vîrsta cronologică.

Cercetătorii au răsturnat analiza: au creat un algoritm care avea la bază datele femeilor cu care au calculat vîrstele metabolice ale bărbaţilor. În acest mod, algoritmul a arătat că acestea erau cu 2,4 ani mai bătrîne decît vîrsta lor cronologică. Surprinzător, diferenţa dintre vîrstele creierului la femei şi bărbaţi au fost detectate şi la adulţii tineri. „Creierele masculine nu îmbătrînesc mai rapid, ci se maturizează cu trei ani mai devreme, ceea ce persistă  întreaga viaţă”, a precizat Goyal.

De asemenea, „tinereţea” creierului la femei se poate reflecta şi în speranţa de viaţă puţin mai mare, comparativ cu cea a bărbaţilor. Totuşi, Goyal a afirmat că diferenţa aceasta dintre bărbaţi şi femei este relativ mică faţă de alte diferenţe dintre sexe, precum înălţimea.