CORUPTIA ESTE CEL MAI MARE OBSTACOL IN DEZVOLTAREA AFACERILOR IN REPUBLICA MOLDOVA, CONSTATA BERD

Corupţia este cea mai mare provocare pentru domeniul afacerilor din Republica Moldova, arată un nou studiu realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Anume corupţia continuă să fie „unul dintre cele mai mari obstacole în dezvoltarea afacerilor”, în special în ţările cu economii în tranziţie.

Afacerile sînt afectate, de asemenea, de instabilitatea politică şi lipsa de lucrători calificaţi. Firmele mari din Republica Moldova se confruntă şi cu probleme referitoare la energia electrică, în timp ce companiile mici văd legislaţia muncii printre cele mai mari obstacole. Studiul precedent a arătat că accesul la terenuri, calificarea forţei de muncă şi accesul la finanţare au fost cele trei constrîngeri majore.

Studiul privind mediul de afaceri şi performanţa întreprinderilor (BEEPS) 2013/2014 este cel de-al cincilea realizat în comun de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Mondială.

Potrivit studiului prezentat, la 9 aprilie, în cadrul unei mese rotunde la Oficiul de la Chişinău al Băncii Mondiale, „în general, rezultatele arată o îmbunătăţire a sentimentului de afaceri în toate 16 domenii ale climatului de afaceri măsurate de BEEPS”. Domeniile cu cele „mai proaste scoruri” sînt corupţia şi instabilitatea politică.

„Percepţia privind corupţia la scară largă cel mai probabil a fost influenţată de „atacurile raider” din sectorul financiar, încercările de preluări ostile de către investitori netransparenţi, ceea ce ar putea implica acţiuni frauduloase, care afectează cel puţin patru instituţii financiare”, constată autorii studiului.

Conform acestuia, plăţile sau alte beneficii oferite funcţionarilor pentru a obţine anumite avantaje au crescut şi au atins în 2013 rata de 53 procente, faţă de 12 la sută în 2008. De asemenea, şi funcţionarii administraţiilor publice locale solicită mită, plăţile au crescut pînă la o rată de 53 la sută faţă de 16 la sută în 2008.

Sondajul recent a arătat că cea mai mare problemă cu care se confruntă administratorii este concurenţa neloială din economia informală, acolo unde companiile încearcă să evite plata taxelor sau să achite salariile în plic, să nu declare toate veniturile, mai precizează comunicatul BERD.

Problema dată a fost văzută ca un obstacolul sever în domeniul afacerilor pentru o treime dintre statele unde s-a făcut studiul. Aceasta a fost identificată în economii din cele mai diferite, de la cea a Azerbaidjanului, pînă la cea a Republicii Slovace.

Următoarea problemă din cele enumerate de BERD, este accesul la finanţare. Acesta a fost numit drept cel mai mare obstacol în Armenia, Croaţia, Federaţia Rusă şi Mongolia. În aproape toate ţările mai puţine firme au luat credite pe parcursul perioadei de raportare, comparativ cu sondajul precedent din 2008/09. Aproape la jumătate din toate firmele care aveau nevoie de credit, li s-a refuzat finanţarea fie au fost pur şi simplu descurajate de a solicita un împrumut.