Coronavirus. Aproape 50.000 de decese in Regatul Unit al Marii Britanii

Bilanțul deceselor cauzate de boala pulmonară provocată de noul coronavirus în Regatul Unit al Marii Britanii a ajuns, Marți, 2 Iunie, la aproape 50.000, o cifră sumbră pentru premierul britanic Boris Johnson, potrivit numărătorii Reuters, citată de B1.ro. Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în Regatul Marii Britanii din cauza crizei pandemice declanșată de virusul COVID-19 a ajuns la 49.646 după numărarea certificatelor de deces eliberate Marți ale fatalităților din Anglia și Țara Galilor pînă la data de 22 Mai, datelor publicate anterior privind decesele din Scoția și Irlanda de Nord și numărul persoanelor care și-au pierdut viața recent în spitalele din Anglia.

Spre deosebire de cifrele oficiale zilnice publicate de Guvern, certificatele de deces de Marți includ atît cazurile confirmate, cît și cele suspectate că ar fi fost cauzate de noul SARS-CoV-2, malarie respiratorie declanșată de noul coronavirus.

Cel mai sumbru scenariu al Guvernului britanic a fost de 50.000 de decese

Potrivit cifrelor oficiale, în Marea Britanie numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus a ajuns la 276,33. Bilanțul persoanelor care au murit în urma infectării cu covid-19 a ajuns la 39,045 de decese, cu aproximativ 10.600 mai puține decese față de cifrele raportate de sursa citată.

Un astfel de număr mare de morți a determinat critici asupra lui primului ministru Boris Johnson, despre care partidele de opoziție spun că a fost prea lent în ceea ce privește impunerea măsurilor de combatere a răspîndirii noului virus, pentru a proteja persoanele în vîrstă care sunt internați în azilurile de bătrîni și prea lent pentru a construi un sistem de testare și urmărire covid-19.

Guvernul Johnson spune că, deși s-ar fi putut face unele greșeli, acesta se confruntă cu cea mai mare criză de sănătate publică de la focarul de gripă din 1918 și că s-a asigurat că serviciul de sănătate nu a fost blocat.

În luna Martie, consilierul științific principal al Marii Britanii a declarat că păstrarea deceselor sub 20.000 ar fi un „rezultat bun”. În Aprilie, Reuters a raportat că cel mai sumbru scenariu al Guvernului a fost de 50.000 de decese.

Marea Britanie a trimis teste pentru depistarea COVID-19 în Statele Unite pentru procesare

Guvernul din Regatul Unit a decis, luna trecută, trimiterea a aproximativ 50.000 de teste coronavirus în Statele Unite, în urma unor ”probleme operaționale” apărute la unul dintre laboratoarele din Marea Britanie, transmite BBC.

„A fost o problemă la unul dintre laboratoarele noastre şi am trecut la planul de rezervă, adică a trimite o parte din teste în SUA pentru procesare”, a declarat ministrul familiei, Robert Jenrick.

Probele recoltate de la pacienți care sunt considerați  potențiali infectați cu noul virus SARS-CoV-2 au fost trimise pe calea aerului către Statele Unite ale Americii cu avioane închiriate de la Aeroportul Stansted, a precizat Sunday Telegraph.

O purtătoare de cuvînt de la Departamentul Sănătății și Asistenței Sociale (DHSC) a declarat că extinderea rețelei de testare a virusului din Marea Britanie a implicat înființarea unei rețele de laborator „complet noi” pentru procesarea testelor, adăugînd că, în caz de necesitate, testele puteau fi trimise în străinătate pentru procesare.

După procesarea probelor de sînge în SUA , rezultatele testelor de covid-19 vor fi validate în Marea Britanie și trimise pacienților cît mai curînd posibil.