CORLĂŢEAN: SEMNAREA ACORDULUI DE ASOCIERE CU UE ESTE VITAL PENTRU VIITORUL EUROPEAN AL REPUBLICII MOLDOVA

Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a declarat, luni, la Consiliul Afaceri Externe, că pentru viitorul european al Republicii Moldova sînt vitale semnarea Acordului de Asociere cu UE şi a Acordului de Liber Schimb, la summit-ul de la Vilnius.

"Sînt vitale pentru viitorul european al Republicii Moldova parafarea Acordului de Asociere (AA) şi a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb (DCFTA) la summit-ul de la Vilnius, precum şi semnarea acestor documente pînă în toamna anului viitor", a susţinut ministrul Titus Corlăţean, în cadrul discuţiilor dedicate Parteneriatul Estic.

Totodată, demnitarul român a subliniat că mesajul european faţă de statele partenere trebuie să fie "consistent şi ambiţios", sprijinind parafarea şi semnarea AA şi a DCFTA cu Georgia.

Potrivit MAE, în privinţa Ucrainei, Titus Corlăţean a exprimat susţinere pentru semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb, sub rezerva îndeplinirii de către Kiev a condiţionalităţilor cuprinse în Concluziile CAE din decembrie 2012.

Pe lîngă summit-ul de la Vilnius (28-29 noiembrie), pe agenda Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles s-au mai aflat evoluţiile recente din Vecinătatea Sudică, cu accent pe situaţia din Siria, Egipt, Libia şi Irak, aspecte privind migraţia în Mediterană, evoluţiile din Balcanii de Vest şi pregătirea summit-ului UE-China (Beijing, 21-22 noiembrie 2013).

Referindu-se la Bosnia şi Herţegovina, ministrul Titus Corlăţean a exprimat "apreciere şi sprijin" pentru angajamentul şi eforturile comisarului european pentru vecinătate, Štefan Füle, în facilitarea dialogului între liderii politici. În ceea ce priveşte condiţionarea accesului Bosniei la fondurile de asistenţă pre-aderare (IPA), oficialul român a atras atenţia asupra importanţei "unei abordări flexibile", care să nu afecteze programele de reformă sau cele destinate cetăţenilor, se mai arată în comunicatul MAE.

Sursa: Mediafax