CONTROLUL DIRECT AL MADRIDULUI ASUPRA CATALONIEI, TESTAT LUNI, ODATA CU RELUAREA LUCRULUI

Controlul Madridului asupra Cataloniei a fost testat luni, atunci cînd politicienii și funcționarii civili au revenit la muncă, pe fondul incertitudinii legate de acceptarea administrării directe impuse de guvernul central spaniol pentru a stopa demersurile pentru independența regiunii.

Sute de mii de susținători ai unității Spaniei au ieșit duminică pe străzile din Barcelona într-una dintre cele mai mari demonstrații ale așa-numitei 'majorități tăcute', în contextul măsurilor luate de liderii politici catalani pentru independența regiunii din nord-estul Spaniei.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat vineri preluarea controlului direct asupra Cataloniei de către guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist și a convocat alegeri anticipate în regiune pentru data de 21 decembrie. Totuși, unii dintre cei mai proeminenți membri ai administrației catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont și adjunctul său, Oriol Junqueras, au declarat că nu vor accepta aceste măsuri și că numai populația Cataloniei îi poate destitui.

''Carles Puigdemont este și va rămîne președintele țării și Carme Forcadell este și va rămîne președinta parlamentului și aceasta cel puțin pînă cînd cetățenii vor decide contrariul în cursul unor alegeri libere'', a scris Oriol Junqueras, vicepreședintele guvernului catalan destituit de Madrid, într-un articol publicat duminică în cotidianul El Punt-Avui, denunțînd ''o lovitură de stat împotriva Cataloniei''.

''Nu putem recunoaște (...) niciuna dintre măsurile antidemocratice pe care Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy le-a adoptat de la Madrid'', a menționat Oriol Junqueras, la mai puțin de 48 de ore de la proclamarea independenței Cataloniei, un eveniment fără precedent în istoria Spaniei contemporane.

Sursa: Agerpres