CONTINUA LUCRARILE DE LICHIDARE A CALAMITATILOR NATURALE DIN ULTIMELE ZILE

Mai multe servicii de stat au continuat în această dimineaţă lucrările de lichidare a consecinţelor calamităţilor naturale din ultimele zile. La acţiunile de deszăpezire şi salvare participă pompierii, poliţia, armata, drumarii, silvicultorii, autorităţile locale, precum şi un număr mare de voluntari din rîndul populaţiei.

Conform datelor de ultimă oră, în prezent rămîn parţial fără lumină peste 400 de localităţi din 16 raioane ale ţării. Potrivit prim-ministrului Pavel Filip, în unele localităţi sînt atestate defecţiuni grave, din care cauză conectarea la energia electrică va întîrzia poate chiar şi cu cîteva zile.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor informează că în dimineaţa zilei de sîmbătă toate cursele auto spre raioanele din sudul ţării au fost reluate. Prin urmare, Gările de Nord, de Sud şi Centrală lucrează în regim obişnuit. În acelaşi timp, pînă la ora 14.00 rămîne închis sectorul de pe drumul regional G120 R26 Ucrainca - frontieră cu Ucraina. Echipele mobile ale Administrației de Stat a Drumurilor execută lucrări de deblocare a acestei porțiuni pentru asigurarea accesului și circulației rutiere.

De asemenea, Serviciul Vamal al R. Moldova a anunţat că la această oră şi-au reluat activitatea mai multe posturi vamale din ţară şi lucrează în regim normal. „În dimineaţa zilei de astăzi au început să activeze posturile vamale „Sîiţi”, „Cişmichioi”, „Ceadîr-Lunga 1”, „Ceadîr-Lunga 2” şi „Rîbniţa feroviar”. Tranzitul transfrontalier se desfășoară fără impedimente și prin posturile vamale ”Sculeni” și ”Leușeni”, fiind scoase limitările de circulație de pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat de ultimă oră a Serviciului Vamal al R. Moldova.

Totodată, din cauza unor defecțiuni tehnice ale bazei de date a Poliției de Frontieră Române, nu este autorizată traversarea frontierei prin punctul de trecere ”Cahul-Oancea”. De asemenea, din cauza drumurilor impracticabile sînt blocate căile de acces spre posturile vamale interne de control situate pe segmentul central ”Rezina” și ”Criuleni 18”. Celelalte posturi vamale de frontieră activează în regim normal, nefiind atestate valori mari de trafic.

La rîndul său, Primăria municipiului Chişinău a anunţat că în dimineaţa zilei, toate rutele de troleibuz şi-au reluat activitate, cu excepţia rutei nr.3, iar multe rute au fost modificate sau scurtate. În regim obişnuit lucrează şi Parcul urban de autobuze, care asigură şi circulaţia pe traseele suburbane. La ora actuală, toate serviciile municipale sînt antrenate în lucrări de evacuare a copacilor doborîţi, desfundare şi curăţare a gurilor de canalizare pluvială etc. Continuă reconectarea consumatorilor la sistemul centralizat de încălzire.

În același timp, Ministerul Mediului informează că în ultimele 24 de ore, în zonele centrală și de sud ale R. Moldova au căzut cantități record de precipitații (ninsoare și ploaie), or, doar într-o zi s-a înregistrat norma pentru o lună. Temperaturile vor crește progresiv în următoarea perioadă, iar zăpada se va topi, formîndu-se cantități foarte mari de apă.

Ministerul Mediului avertizează că este important ca, în următoarele 2-3 zile, să fie curățate de arborii căzuți toate căile de evacuare a apei: canale, rîpe, rîulețe, rîuri, întru asigurarea unei capacități cît mai mare de evacuare a apei.

Specialiștii de la Agenţia “Apele Moldovei” au depistat mai multe stăvilare din arbori căzuți (cu coronamentul verde aceştia au o capacitate foarte mare de reţinere a apei) pe cursul rîului Bîc, pe lungimea municipiului Chișinău. Pe parcursul zilei de sîmbătă se va interveni pentru lichidarea acestor obstacole, asigurîndu-se o capacitate cît mai mare de evacuare a apei pentru a evita pe cît se poate de posibil inundațiile.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat că în această noapte s-au înregistrat valori de pînă la -6 grade de frig în aer. Aceleași temperaturi vor fi și în următoarele zile. Ziua, temperatura aerului va crește pînă la 10-11 grade de căldură.

Sursa: moldpres.md