CONTINUĂ MANIFESTAŢIILE ÎMPOTRIVA ÎNSEMNELOR CU CARACTERE CHIRILICE LA VUKOVAR

Circa 500 de persoane au protestat, Miercuri, pentru a treia zi consecutiv, la Vukovar, în Estul Croaţiei, împotriva însemnelor cu caractere chirilice, alfabetul folosit de minoritatea sîrbă din această ţară, în acest oraş devastat de forţele sîrbe în timpul conflictului din 1991-1995, informează AFP, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Manifestanţii au mărşăluit pe străzile oraşului croat pentru a protesta faţă de instalarea pe clădiri publice a unor panouri scrise cu caractere chirilice alături de alfabetul latin, folosit de croaţi. "Nu este nici timpul, nici locul pentru însemne chirilice la Vukovar, care este un oraş-martir", a declarat un fost combatant, Darko Solic (54 de ani), venit de la Split (sud).

Guvernul croat a decis să introducă inscripţii bilingve, punînd astfel în aplicare o lege care prevede utilizarea lor în localităţile unde minoritatea reprezintă o treime din populaţie, cum este cazul sîrbilor din Vukovar. Protestatarii cer ca acest oraş-martir din conflictul sîrbo-croat, unde relaţiile dintre croaţi şi minoritatea sîrbă sînt în continuare fragile, să fie exceptat de la această regulă.