CONSTRUCTORUL ROMÂN DĂ ASIGURĂRI

Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi gata în decembrie

Deşi în presa de peste Prut s-a vorbit că lucrările au încetat înainte de a începe, consorţiul care construieşte conducta de gaze Iaşi-Ungheni, format din companiile HABAU PPS Pipeline Systems, Austria, Inspet şi IPM-Partners (România), a declarat zilele trecute că va respecta termenul contractual pentru execuţia "firului principal" al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013, transmite Mediafax.

"Lucrările de sudare la firul principal al conductei sînt prevăzute să înceapă în 2 octombrie 2013, dată la care devin libere de sarcini terenurile expropriate prin hotărîre de guvern. Pînă la data enunţată, se vor realiza lucrări de sudare a conductelor în organizările de şantier. Termenul angajat de 20 decembrie 2013 este cel contractual pentru execuţia firului principal al conductei şi toate activităţile şi acţiunile realizate şi prezentate sînt de natură a susţine acest termen şi angajamentul executantului", se arată într-un comunicat transmis de consorţiu.

Consorţiul consideră "injuste" comentariile şi reportajele de presă privind stagnarea lucrărilor. Contractul pentru construcţia ţevii de gaz a fost semnat în 21 august între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi firmele membre ale consorţiului. ANRM a transmis un comunicat de presă în care arată că pînă la 20 decembrie 2013 urmează să fie finalizat firul principal al conductei, aşa cum s-a angajat constructorul. Conducta are o lungime totală de 43,28 kilometri, dintre care 32,19 kilometri pe teritoriul României. Potrivit ANRM, activităţile de expropriere au fost aprobate în 13 august, iar decizia de expropriere va fi emisă pînă în 2 octombrie. Contractul pentru execuţia lucrărilor pe teritoriul României a fost semnat în 21 august.

Se mai precizează că în perioada 23 septembrie - 2 octombrie consorţiul va demara lucrările de construcţii-montaj pe terenuri libere de acces în lungime totală de 3,5 kilometri. Cele trei firme arată că "o mică parte a materialului tubular" a fost disponibilă în stocuri la începerea proiectului, iar partea principală de ţeavă va fi livrată în intervalul 23-28 septembrie. ANRM precizează că în prezent, în Portul Constanţa sînt 6 mii metri de ţeavă izolată, care, după operaţiunile vamale, începînd cu 23 septembrie urmează să fie transportate pe cale rutieră spre şantierele din zona Iaşi. Tot pe cale rutieră, în perioada 25-28 septembrie, vor sosi în şantier încă 6.500 metri de ţeavă izolată.

Proiectul de construcţie a conductei de gaz are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene.

Amintim că la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iaşi-Ungheni din 27 august au fost prezenţi premierii Victor Ponta şi Iurie Leancă, precum şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger. Însă, imediat după acest eveniment festiv, unele segmente mass-media din România au relatat că şantierul respectiv ar fi fost abandonat şi că a dispărut conducta adusă la inaugurare. Prim-ministrul din ţara vecină s-a grăbit să calmeze spiritele, dînd asigurări că finalizarea gazoductului Iaşi - Ungheni va avea loc în luna decembrie.

Însă, intrigile au reizbucnit la sfîrşitul săptămînii trecute, cînd preşedintele român Traian Băsescu a inspectat şantierul gazoductului din localitatea ieşeană Rediu, unde nu era nici un muncitor, ci doar un paznic şi i-a urecheat pe toţi cei implicaţi în realizarea acestui proiect. El a mai precizat că nu se pune problema ca România să se sacrifice ca să dea gaze Republicii Moldova, pentru că ţara vecină este interconectată cu Ungaria şi, deci, gazele naturale pot fi aduse şi din Norvegia, de oriunde. Astfel, liderul de la Bucureşti a pus capăt unor speculaţii, precum că România nu are gaze ca să umple conducta Iaşi-Ungheni. Problema care se va pune după darea în exploatare a acesteia va fi una: să aibă moldovenii din ce plăti gazele.

Vlad LOGHIN