Constitutia Australiei le interzice politicienilor cu doua cetatenii sa detina functii publice

Prim-ministrul australian Malcolm Turnbull a anunţat că va introduce o nouă lege prin care îi va obliga pe parlamentari să declare că nu sunt cetăţenii altei ţări, relatează dpa, potrivit agerpres. Această „obligaţie revine fiecărui membru şi fiecărui senator”, a precizat Turnbull reporterilor la Canberra. Săptămîna trecută, preşedintele Senatului australian, Stephen Parry, a demisionat după ce a recunoscut că are şi cetăţenie britanică datorită tatălui său, născut în Regatul Unit. El este al optulea legiuitor care s-a dovedit a avea dublă cetăţenie, după dezvăluirile în legătură cu această chestiune apărute în Iulie.

Guvernul intenţionează să trimită propunerea, care a fost deja respinsă de partidul minoritar al Verzilor, în ambele Camere ale Parlamentului din Canberra în cursul acestei luni. Dacă măsura este aprobată, parlamentarii vor avea la dispoziţie 21 de zile pentru a depune o declaraţie privind cetăţenia, precum şi locul de naştere al părinţilor lor.

Dacă au avut dublă cetăţenie, legiuitorii vor trebui să ofere detalii şi dovezi că au renunţat la cetăţenia lor non-australiană.

Liderul Verzilor, Richard Di Natale, a considerat că dezvăluirile voluntare nu vor funcţiona şi a insistat că va cere înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru examinarea legală a tuturor deputaţilor pe baza unor sfaturi de la experţi.

Constituţia Australiei prevede că cetăţenii altor ţări nu pot ocupa funcţii politice.

Conform recensămîntului de anul trecut, 49% dintre australieni sunt fie născuţi în străinătate, fie au unul sau ambii părinţi născuţi în străinătate. Studiul a arătat, de asemenea, că 27% dintre australieni s-au născut în străinătate.

Săptămîna trecută, Înalta Curte australiană a decis că cinci parlamentari au fost aleşi ilegal anul trecut, inclusiv viceprim-ministrul ţării Barnaby Joyce, a cărui neeligibilitate a pus sub ameninţare majoritatea fragilă a coaliţiei guvernamentale în Camera inferioară.