CONSILIUL RAIONAL CAHUL A SUSTINUT MAI MULTE PROIECTE REALIZATE LA SPITALUL DIN LOCALITATE

Consiliul raional Cahul, întrunit recent în ultima şedinţă din actuala legislatură, a aprobat mai multe decizii ce prevăd susţinerea sectorului sănătăţii din localitate. Printre altele, aleşii locali au hotărît să aloce 140 de mii de lei pentru achiziţionarea dispozitivelor medicale în Secţia hemodializă a Spitalului raional Cahul, unde sînt trataţi pacienţi din patru raioane din sudul ţării.

Potrivit directorului instituţiei, Anatol Malcov, în secţia respectivă primesc îngrijiri medicale peste 50 de bolnavi cu deficienţă cronică renală care nu pot supravieţui fără conectare periodică la aparatul de hemodializă. „Banii for fi folosiţi pentru schimbarea filtrelor aplicate la curăţarea apei, procedură necesară pentru evitarea reacţiilor toxice la pacienţi”, a precizat Malcov, citat de ziuadeazi.md.

Totodată, consilierii au decis să ofere o scrisoare de garanţie pentru spital în vederea alocării din bugetul raional Cahul a sumei de circa un milion de lei pentru cofinanţarea lucrărilor în cadrul proiectului Fondului de Eficienţă Energetică „Conservarea energiei termice”. Programul prevede schimbarea uşilor, geamurilor, reparaţia faţadei şi lucrări de izolare termică în Centrul Perinatal şi Blocul terapeutic. Proiectul are un buget de patru milioane de lei, cu o contribuţie a administraţiei locale de 25%, şi va permite reducerea cu 50 la sută a pierderilor de energie termică.

În prezent la Spitalul raional Cahul este în derulare şi un proiect de amenajare a Secţiei terapie intensivă şi a Blocului de chirurgie. Costul acestuia este de 2,5 milioane de lei alocaţi de Casa Naţională de Asigurări în Medicină, contribuţia Consiliului raional constituind 500 de mii de lei.