CONSILIUL DE SECURITATE AL ONU SPRIJINA REFORMA MISIUNILOR DE MENTINERE A PACII

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite și-a exprimat miercuri în unanimitate sprijinul pentru reforma operațiunilor de menținere a păcii, în încercarea de a crește responsabilitatea și de a rezolva chestiunea sensibilă a agresiunilor sexuale comise de trupe ale ONU în timpul misiunilor în străinătate.

Statele Unite, care contribuie cu cea mai mare sumă la finanțarea operațiunilor de menținere a păcii, au fost unul din principalii susținători ai reformei.

"Cînd o misiune nu are performanța așteptată, ar trebui restructurată. Și cînd o misiune nu reușește să îndeplinească un mandat al Consiliului, ar trebui să îi punem capăt", a declarat vicepreședintele american Mike Pence în Consiliul de Securitate.

În contextul în care sînt dezbătute reformele, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că misiunile de menținere a păcii trebuie să întruchipeze valorile ONU și că "exploatarea sexuală și abuzul sînt inacceptabile".

Guterres a adăugat că ONU trebuie să construiască parteneriate mai puternice cu organizații precum Uniunea Africană și Uniunea Europeană.

El a promis să elimine orice formă de exploatare sexuală în cadrul misiunilor ONU, după ce o investigație a scos la suprafață numeroase acuzații de viol și abuz asupra minorilor comise de «căștile albastre» în Republica Centrafricană anul trecut.

Sursa: Agerpres