CONSILIUL DE OBSERVATORI AL FPM MOLDOVA A APROBAT POLITICA ANTIFRAUDĂ ŞI ANTICORUPŢIE

Prim-ministrul Iurie Leancă a prezidat, pe 18 iunie, Consiliul de Observatori al Fondului Provocările Mileniului Moldova. În cadrul şedinţei a fost aprobată Politica de prevenire şi combatere a riscurilor de fraudă şi corupţie care va fi aplicată pe parcursul implementării Programului Compact, finanţat de Corporaţia Provocările Mileniului, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

Politica aprobată stabileşte responsabilităţile FPM Moldova privind prevenirea şi contracararea cazurilor de fraudă şi corupţie pentru a asigura integritatea fondurilor Corporaţiei Provocările Mileniului şi utilizarea acestora în scopurile stabilite. Totodată, conform prevederilor acestei politici, FPM Moldova este obligat să elaboreze măsuri adiţionale de prevenire şi de sporire a vigilenţei pe parcursul derulării Programului Compact şi să raporteze orice suspiciuni de fraudă şi corupţie.

De menţionat că FPM Moldova implementează în prezent un plan de acţiuni privind prevenirea, identificarea şi eliminarea riscurilor de fraudă şi corupţie în procesul de valorificare a fondurilor oferite de Corporaţia Provocările Mileniului. Potrivit informaţiei despre executarea Planului în perioada octombrie 2012 - iunie 2013, prezentată în cadrul şedinţei, FPM Moldova utilizează proceduri transparente în desfăşurarea achiziţiilor, organizează un proces participativ de luare a deciziilor, implică comunităţile în monitorizarea executării lucrărilor de reabilitare a drumului şi sistemelor de irigare, prevăzute de Programul Compact.

Membrii Consiliului au apreciat mecanismul antifraudă aplicat de FPM Moldova. În context, Premierul a solicitat Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor elaborarea unui plan de acţiuni antifraudă şi anticorupţie pentru proiectele de infrastructura drumurilor, bazat pe experienţa dezvoltată în cadrul Programului Compact. Iurie Leancă a opinat că ulterior acest mecanism ar putea fi aplicat în alte domenii în vederea asigurării transparenţei şi eficienţei utilizării mijloacelor financiare provenite din asistenţă externă şi din bugetul public.

Un alt aspect la care s-a referit Prim-ministrul ţine de angajarea cetăţenilor Republicii Moldova în proiectele de reabilitare a infrastructurii drumurilor. Iurie Leancă a solicitat implicarea la maximum a forţei de muncă locale şi organizarea instruirii în scopul sporirii calificării. În acest context, FPM Moldova a informat Consiliul de Observatori că, din 1 iulie anul curent, în baza unui acord de colaborare cu Universitatea Tehnică din Moldova, mai mulţi studenţi ai instituţiei vor fi antrenaţi în procesul de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca, unde vor putea aplica în practică cunoştinţele obţinute la facultate şi vor obţine experienţă profesională. Totodată, circa 60 la sută din personalul angajat de companiile de construcţie care implementează proiectul de reabilitare a drumurilor sînt din Republica Moldova.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Consiliul de Observatori a audiat informaţia despre implementarea activităţilor Compact, care indică asupra unui şir de progrese obţinute pînă în prezent. În acest context, s-a menţionat despre desfăşurarea masivă a lucrărilor de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca şi demararea construcţiilor majore pe acest traseu, cum ar fi intersecţia denivelată Sărăteni şi podul cu cale ferată din apropierea oraşului Ghindeşti.

Cu referire la reabilitarea sistemelor de irigare, s-a menţionat că pînă în prezent au fost semnate contractele privind reconstrucţia şi modernizarea sistemelor de irigare de pe rîul Nistru de la Criuleni şi Lopatna, raionul Orheri, iar pentru reabilitarea sistemelor de irigare Jora de Jos, Coşniţa, Puhăceni şi Roşcani a fost anunţată recent achiziţie internaţională. Totodată, la începutul lunii iulie anul curent, va fi anunţat un concurs de selectare a companiilor care vor reabilita sistemele de irigare de pe rîul Prut: Grozeşti, Blindeşti şi Leova.

Consiliul de Observatori al FPM Moldova întruneşte reprezentanţi ai Guvernului, societăţii civile şi mediului de afaceri şi este organul superior de luare a deciziilor privind gestionarea procesului de implementare a Programului Compact. Programul Compact are o valoare totală de 262 de milioane de dolari SUA şi îşi propune să contribuie, în perioada 2010-2015, la creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova prin investiţii în dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă.